UNStudio complete 'vertical public square' with striking Shanghai mall

It was essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade
– Ben van Berkel

International architecture firm UNStudio have completed a diamond-patterned destination for shopping, strolling and socialising in Shanghai.

Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to “rearrange the typical mall into a vertical city centre.” It is a seven-storey leisure complex, with a combination of retail, restaurant and office spaces and public realm.

UNStudio have incorporated elements of what they describe as "old Shanghai" through their use of traditional geometry, patterns and materials. These are combined with the contemporary aesthetic of the exterior.

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives. The diamond shaped panels are tied between pins, forming a tensioned cladding system. These are organised in different layers of different depths, up to 400mm, and are constructed from different materials. The result, enhanced by RGB LED backlighting, is an exterior that can shift to be “transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.”

Windows are formed of large double-height facade openings, described as ‘urban eyes’, that present the interiors to the outside world while simultaneously creating balconies and display platforms for products.

Lane 189’s interiors are organised around a central void, which is punctuated by jutting extensions to some of the storeys. “When seen from below these rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed,” said the design team.

“We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square,” added studio co-founder Ben van Berkel: “The central void organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.

"In order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade.”

UNStudio  Shanghai  China  architecture  design  leisure  Lane 189 
Related stories

Design Shanghai's creative director on China's 'growing hunger' for amazing leisure architecture

OMA design Shanghai masterplan to revive 1920s leisure district

Robots use recycled bricks to build sinuous and striking Shanghai art studio

Shanghai officials reveal ambitious plans for cultural museum complex

International architecture firm UNStudio have completed a diamond-patterned destination for shopping, strolling and socialising in Shanghai. Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to “rearrange the typical mall into a vertical city centre.” It is a seven-storey leisure complex, with a combination of retail, restaurant and office spaces and public realm. UNStudio have incorporated elements of what they describe as "old Shanghai" through
CLD,ARC,DES,DEV
Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to 'rearrange the typical mall' / Eric Jap
More news
News stories: 1 - 30 of 7475     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7475     
 
 
 
company profile
Company profile: Blu Spas, Inc.
Blu is a full-service firm offering consulting, advisory and operating solutions.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

Extreme Climates: Into the wild
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

Fisketorvet Copenhagen Mall
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates