Hotel shaped like Dolomites mountain peak opens for explorers in Italy's Badia Valley

The sweeping Dolomites mountain range in northeastern Italy has inspired a dramatic new hotel designed by architecture firm Network of Architecture (noa*).

The irregular, asymmetrical silhouette of the Hotel Tofana in the town of St. Kassian is designed to evoke one of the tree-lined mountain peaks that dominate the region’s Badia Valley, complete with plants lining the building's terraces and façade.

Guests can “ascend” the hotel as if it was a mountain via stairs and ramps that wind up and around the building to the summit, with the ground-floor reception area acting as “base camp”.

Meanwhile, the outer spaces merge with the interiors, with spacious windows and inter-connected balconies allowing light to penetrate deep into the interior of the building.

The natural theme continues indoors, where noa*’s interior design revolves around furniture and sofas in blue, green and brown tones “that suggest alpine meadows, biotopes, moss forests or rock caves.” Larch wood, linen fabric and natural stone walls feature predominantly, adding to the theme.

The rooms and suites are designed as hut cabins familiar among the mountaineers, skiers, snowboarders and mountain bikers who regularly travel to the Dolomites.

Leisure amenities include various lounges and restaurants, a sauna and spa with a view towards the nearby mountains and a heated outdoor pool.

An original Hotel Tofana was founded in 1933. Since 2011, it has been run by the third generation of the Frena family, Gunther and Verena, who decided to replace the small building that housed the hotel with something more dramatic. The end result is a structure conceptualised as “an explorer’s home.”

“The new design celebrates the evolutionary transformation of an originally compact building into a layered structural landscape that sustainably reflects its surroundings,” said noa* founder Lukas Rungger. “We have brought nature into the house.”

The practice’s previous projects include the nearby Hotel Hubertus, which features a cantilevering swimming pool overlooking a forest valley, and an apple-inspired hotel, spa and wellness centre in Passiria Valley.

network of architecture  design  Italy  Dolomites 
Related stories

Network of Architecture return with dramatic cantilevered infinity pool

Apple-themed sauna and wellness centre opens in Italy's Passiria Valley

Zaha Hadid creates mountaintop museum in Italy's Dolomites

Dolomites UNESCO World Heritage Site hotel to open in 2014

The sweeping Dolomites mountain range in northeastern Italy has inspired a dramatic new hotel designed by architecture firm Network of Architecture (noa*). The irregular, asymmetrical silhouette of the Hotel Tofana in the town of St. Kassian is designed to evoke one of the tree-lined mountain peaks that dominate the region’s Badia Valley, complete with plants lining the building's terraces and façade. Guests can “ascend” the hotel as if it was
CLD,HHR,HOT,ARC,DES,DEV
The irregular, asymmetrical silhouette of the Hotel Tofana is designed to evoke a tree-lined mountain peak / noa*
More news
News stories: 1 - 30 of 7390     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7390     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Alliance Leisure Services Ltd
The company’s core business is the provision of facility development and support for local authorities, educational establishments and leisure trusts that want to improve or expand the leisure products and services they offer.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Cargo nets
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

The views of the mountains take centre stage
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The Jean-Georges Vongerichten restaurant features 12m-high floor-to-ceiling windows
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Roosegaarde’s first major solo museum exhibition explores the idea of ‘presence’
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The Macallan Distillery has been shortlisted for the RIBA Stirling Prize
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates