National Museum of Singapore unveils 170m-long digital interactive forest installation

The National Museum of Singapore has debuted a unique digital exhibit turning 69 drawings into a single giant animated interactive illustration.

Using sensors set up in the newly-refurbished Glass Rotunda, the installation by Japanese art collective teamLab allows visitors to interact with the flora and fauna.

Titled Story of the Forest, the digital piece, which is 15m (49ft) in height and 170m (558ft) long, is based on the museum’s watercolour collection and mimics the dense tropical rainforests of Southeast Asia. The design is inspired by the 19th century collection collected by William Farquhar – the first Commandant of Singapore.

Starting at the top of the three-storey structure, visitors enter through a dark room projecting falling petals across the ceiling, before walking down a 144-metre (472-foot) spiral path with animals running through the intricately-designed forest. The exhibition ends in a room raining petals. As visitors approach the petals they immediately sprout, growing in seconds into towering trees.

The exhibition also introduces augmented reality to the experience, with users downloading a free app to find animals, pointing their smart device at the creatures as they appear in the digital forest to register them.

"Due to the massive size and scale of the Glass Rotunda, this is by far the most challenging digital artwork installation created by teamLab to date," said studio founder Toshiyuki Inoko.

"Our team was immensely inspired by the intricate drawings from the William Farquhar Collection while conceptualising this ground-breaking installation, and we are excited to present it to visitors from Singapore and around the world here at the National Museum.”

The Glass Rotunda reopens after a two-year closure. It is now home to Story of the Forest and Singapore, Very Old Tree – a special exhibition featuring photos by local photographer Robert Zhao.

National Museum of Singapore  Glass Rotunda  Story of the Forest  teamLab  gallery  augmented reality  technology 
Related stories

Philippe Starck and Foster + Partners combine to design JW Marriott's first Singapore hotel

KidZania expansion continues with S$90m Singapore edutainment park

EXCLUSIVE: Designers for Singapore's relaunched National Gallery present history through art

Work starts on South Korea's US$1.8bn Resorts World Jeju development

Singapore Tourism Board working on S$1bn nature heritage precinct in Mandai

The National Museum of Singapore has debuted a unique digital exhibit turning 69 drawings into a single giant animated interactive illustration. Using sensors set up in the newly-refurbished Glass Rotunda, the installation by Japanese art collective teamLab allows visitors to interact with the flora and fauna. Titled Story of the Forest, the digital piece, which is 15m (49ft) in height and 170m (558ft) long, is based on the museum’s watercolour
CLD,VAT,AAC,DES
The design is inspired by the 19th century collection collected by William Farquhar
More news
News stories: 1 - 30 of 7378     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7378     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The project to restore Houson’s Memorial Park is ongoing
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

De Portzamparc designed
the Museum of Brittany, which opened in Rennes in 2006
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The challenges of climate change and a desire to improve the landscape inspired ‘Presence’
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Grigoriou’s interiors work focuses on boosting wellbeing and reducing stress
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

features
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

CopenHill is part of an extensive regeneration of the former industrial dockland area of Amager
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The JG SkyHigh bar and lounge, with interiors by Foster + Partners and flowers by Jeff Leatham
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates