Technogym
Technogym
Technogym

Herzog & de Meuron's Tate Modern extension opens in London

Today (17 June), the British public can finally see for themselves the long-gestating expansion to London’s Tate Modern art museum, masterminded by Herzog & de Meuron.

The architects transformed the derelict Bankside Power Station on the River Thames into the museum in 2000 to house the UK’s collection of international modern and contemporary art. The Tate was expected to receive two million visitors each year, but was soon welcoming closer to five million; making it the world's most visited art museum.

A competition to design a new building on the site of the power station’s former Switch House was held in 2005 to create much needed extra space. The original architectural team entered and were invited back to work on the project. Construction was held up by the global recession, but building work finally began in 2010.

The completed Switch House is a towering 10-storey "twisted pyramid" – 65m (213ft) tall and 21,500sq m (230,400sq ft) in size – formed of a concrete structure that folds into dramatic lines as it rises. A new perforated lattice of 336,000 bricks, created by British company Swift Brickworks, reinterprets the original building’s facade and allows light to filter in during the day.

New outdoor public terraces have been created, and a rooftop viewing point looks out onto the London skyline – including nearby landmarks such as Richard Rogers’ 'Cheesegrater', Rafael Viñoly’s 'Walkie Talkie', Norman Foster’s 'Gherkin' and Sir Christopher Wren’s St Paul's Cathedral.

The Switch House has added 60 per cent more exhibition space to house Tate Modern's vast collection. Cylindrical underground tanks, formerly used to hold the power station’s oil, form the physical foundation of the building and provide space dedicated to live art, installation and film. The new floors above are connected by both lifts and a sweeping concrete staircase, and two bridges connect the Switch House with the Boiler House and the museum’s original facilities, which have been revamped.

“Inside the museum, the horizontal configuration of the classical galleries in the Boiler House is now enhanced with the vertical boulevard of the new extension, creating a kind of architectural topography through the building,” said Pierre de Meuron. “This offers unexpected opportunities for both artists and curators to present art works outside the ‘official’ display areas of the galleries.”

Jacques Herzog added: “An addition to an existing building is always very difficult, even problematic: some people will like the new part better, others will prefer the old part, some may say, the extension was not necessary; others are convinced of the opposite. We wanted to anticipate such controversial views. Our aim was to create a building conglomerate which appears as one thing, not as a phase one and a phase two.”

Tate Modern senior curator Mark Godfrey told CLAD that artists will respond to the architectural vision of Herzog & de Meuron. “There are so many ways artists can interact with the architecture – its space, angles, textures, lighting and brickwork – and be motivated by it,” he said. “For example, the oil tanks provide bigger, more exciting spaces and that allows us to work with artists who can feel inspired and who will respond to the possibilities and shapes the spaces, and the materiality and circularity of them.”

Speaking at the press preview for the museum on Tuesday (14 June), London mayor Sadiq Khan vowed to use the Tate’s extension as the starting point in his bid to “make sure culture is integral to the city’s development and future.” He outlined his plans to embed culture in the planning system and create incentives, such as affordable housing and studios, for creative individuals to live and work in the capital.

“It’s not just about bricks and mortar, as wonderful as our surroundings are,” he said. “It’s about realising the potential of people as well as places. To be a world city, London needs to support creative places and creative Londoners too.”

The mayor’s office provided funding for the Switch House project, alongside the government, local council and private individuals and foundations.

In the spotlight
The brickwork

In an exclusive interview with CLAD, Swift’s project manager Pete Croney discussed the challenges of the project, which saw his team pre-bond bricks together off-site and then bring them to site to dry set to avoid the perils of the British weather.

“We had to think outside the box and reinvent all the processes we use for setting out and 3D modelling,” he said. “By far the biggest challenge was the tolerances. We were working to tolerance of half a millimetre for every pair of bricks that were bonded together; when they’re paired the bricks become like Lego.

“Despite the challenges, the project was a 100 per cent success. The end result is this perforated brickwork that provides a purely decorative facade, like knitwear that cloaks the whole building. The response has been overwhelming; even people who've seen renderings and mock ups of the building are amazed when they see it in person and see how fantastic the texture is on the building and how that adds another dimension.

“I've never known a project like it. Brick is certainly having a renaissance and designers are discovering new possibilities with it all the time.”

Herzog & de Meuron  Tate Modern  London  architecture  art  Sadiq Khan 
Related stories
23 May 2016

Herzog and de Meuron's Tate Modern pyramid extension ready for June opening

23 Sep 2015

Herzog & de Meuron's Tate Modern addition to open June 2016

11 Aug 2014

Tate Modern's extension project comes under scrutiny

Today (17 June), the British public can finally see for themselves the long-gestating expansion to London’s Tate Modern art museum, masterminded by Herzog & de Meuron. The architects transformed the derelict Bankside Power Station on the River Thames into the museum in 2000 to house the UK’s collection of international modern and contemporary art. The Tate was expected to receive two million visitors each year, but was soon welcoming closer
TOU,VAT,HAM,AAC,PRO,ARC,DES,DEV,INV,CLD
The extension has added 60 per cent of space to the Tate Modern / Iwan Baan
More news
News stories: 1 - 30 of 7634     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7634     
 
 
 
company profile
Company profile: Blu Spas, Inc.
Since the 1998 launch of spa & wellness design and planning company Blu Spas, Cary Collier, Doug Chambers and their international team have provided solutions for a wide variety of projects, including hotels, resorts, clubs, mixed-use and residential properties. 
videos
BluGalaxy a Division of Blu Spas
Blu Spas
This animation showcases the beautiful concept design of BluGalaxy Spa.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
Norman Foster and his team were responsible for the architecture and interior design
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

features
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

A bright red exterior lift takes visitors up to the hotel’s 10th floor restaurant
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

cladkit product news
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
cladkit product news
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
cladkit product news
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym