Health & Fitness

Working it

Fitness giant Les Mills has launched three new studio spaces at its iconic Auckland City Gym in New Zealand


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The new spaces were designed by New Zealand architects Monk Mackenzie and interior designer Rufus Knight, working in partnership with design studio Alt Group.

According to Les Mills Jnr, who led the development of the new studios and workouts, a key objective was to partner with New Zealand’s best designers to create spaces that work at both a practical and aesthetic level.

“We’ve put an intimate focus on design to create the most incredible end-to-end experience for members,” Mills Jnr said.

“We want people to get excited about being in these spaces, so we’ve designed them as a sensory experience. They look good, smell good, and are places they feel they belong. We want to be a cultural hub for our members.”

The fresh additions include a “highly tactile” functional studio – which hosts a newly-developed training workout called Ceremony – and a design-led boxing studio created around the needs of a new boxing conditioning workout called Conquer.

The third new space is an immersive indoor cycling studio – which Les Mills says is the largest of its kind in the world – featuring a 100-bike terraced theatre environment. It is accompanied by a wall-to-wall curved screen and a five-projector, cinema-quality audio-visual system that delivers Les Mills’ bike workout, The Trip.

“We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate as you walk into the room, the lights are low and the workout is completely your own,” said Les Mills product innovation team member Adam Lazarus.

“You can be a professional boxer, or never have thrown a punch, and you will get a great workout.”

As well as acting as the ‘laboratory’ space for the new training styles, the new workout spaces are the first stage of a long-term project to transform the home of Les Mills in Auckland – which in its long history has been an industrial building, a nightclub and a boxing gym.

Rather than completely renovate the original space, architects Monk Mackenzie have designed an interior box, essentially creating a boutique gym inside a gym.

The new studios are a response to changing demographics and exercise trends, as well as an aesthetic makeover of a tired area of the gym.

The design of the space has been led with the expectations of the Gen Z and Millennial demographics in mind – due to the two generations currently driving much of the global fitness spend.

The box-like structure containing the Immersive Cycle studio is designed like a mini-building, with its own roof and its own acoustics.

“Rather than being about gyms, it was about creating something experiential,” said Monk Mackenzie partners Dean Mackenzie and Hamish Monk.

“We wanted to make the whole experience feel kind of theatrical, in terms of when you walk in, the spaces we’ve created and the sub-spaces. The Immersive Cycle studio is theatre-like; when you are in the functional studio and the boxing studio, the lighting is calibrated to be moody. The spaces feel intimate.

“It’s an inclusive space, not trying to be masculine like many gym spaces. The brief from Les Mills was very clear about that, moving it away from being an intimidating space. The ‘materiality’ plays into that, making it feel less ‘sweaty and grunty’.”

THE LOWDOWN

Project
Les Mills Auckland City: Boxing, functional and immersive cycle boutiques

Location
Auckland, New Zealand

Client
Les Mills 

Architecture
Monk Mackenzie
Dean Mackenzie, Hamish Monk, Mark Craven, Yiqiu Hong

Interior
Knight Associates
Rufus Knight, Nathan Varga

Branding
Alt Group
Rei Konza, Dean Murray

Gallery
Click on an image to open the image gallery
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Danish landscape architecture firm SLA designed the rooftop park to attract a range of wildlife
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Hospitality: High standards
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

The interiors are by Hong Kong-based practice CCD with input from Jochman
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Mary Celeste Beall has kept her husband’s vision alive
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

features
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Norman Foster and his team were responsible for the architecture and interior design
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...