The Lightbox wins Art Fund Prize

by Luke Tuchscherer | 03 Jun 2008

The Lightbox art gallery and museum in Woking has won the £100,000 Art Fund Prize.

The Lightbox – the end result of a 15-year campaign by a group of locals to obtain a galley for the Surrey town – was designed by Marks Barfield Architects, who designed the London Eye.

Chair of the judges, Sue MacGregor, said: “It was a difficult final choice for the judges, but in the end we went for something novel, brave and full of delights. Woking in Surrey may sound a slightly unlikely place for a brand new museum, but we were instantly impressed by the Lightbox: by the fine design of the building itself, by its international and local collections, and by the general air of enthusiasm and professional attention to detail shown by the staff and its many volunteers. The combination in the end was truly irresistible.”

Marylin Scott, director of the Lightbox, added: “Winning is beyond our wildest dreams – we are such a new gallery and museum. But it is incredible how much of an impact the Lightbox has had on the local community and the wider south east in such a short time. We are so grateful to all our funders, supporters and volunteers for helping us win the prize and grateful to The Art Fund for all their fantastic support.”

Among the options the Lightbox team are considering spending their prize money on are an art commission and a semi-permanent structure for their canal-side courtyard, extending their exhibition and event space and further developing the visitor accessibility of their venue.

There were four museums shortlisted for the award – formerly known as the Gulbenkian Prize – and the other entrants were The British Empire and Commonwealth Museum in Bristol, the Shetland Museum and Archives in Shetland and the Wellcome Collection in London.

The Lightbox art gallery and museum in Woking has won the £100,000 Art Fund Prize. The Lightbox – the end result of a 15-year campaign by a group of locals to obtain a galley for the Surrey town – was designed by Marks Barfield Architects, who designed the London Eye. Chair of the judges, Sue MacGregor, said: “It was a difficult final choice for the judges, but in the end
AAC,ARC,DES,HAM,PUB,VAT,CLD
More news
News stories: 1 - 30 of 7315     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7315     
 
 
 
company profile
Company profile: TVS Group
The TVS Group supply and install sports and fitness flooring to a wide range of facilities. We cater for every type of exercise and every level of competition, from recreational to elite level performance.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The views of the mountains take centre stage
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Interview: Blurred lines
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

The new building forms the backbone of the masterplan developed by DCA in 1999
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

CopenHill urban ski centre
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

features
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

The spa is on the 57th floor and features an infinity pool and treatment rooms overlooking the city
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
The Lightbox wins Art Fund Prize
The Lightbox art gallery and museum in Woking has won the £100,000 Art Fund Prize.