noa* reimagines alpine wellness retreat to merge seamlessly with mountain landscape

by Megan Whitby | 05 Aug 2020
We've incorporated natural colours combined with soft materials and wooden furniture to create a cosy and homey relaxing ambience
– Joanna Lehnis

A South Tyrolean wellness resort in Saltaus, Italy, has received a new two-floor wellness centre designed to provide a sanctuary of wellbeing that integrates smoothly into the natural landscape.

Apfelhotel Torgglerhof hotel’s new 570sq m facility has been created to complement the resort’s existing spa with its apple-shaped bio-sauna – inspired by the local apple orchards.

Architecture and interior design firm Network of Architecture (noa*) led the overhaul, with construction beginning in November 2019.

Designed as the hotel’s new centrepiece, the wellness centre – called Brunnenhaus and translated as Water Well House – features two treatment rooms and has a Northside facade which blends into a natural green slope to conceal the building.

“The design for the wellness area is based on the concept of it being a ‘Brunnenhaus“, which is a spring or well house, due to the mountain stream, that flows through the hotel property,” said Joanna Lehnis, noa* interior designer.

The majority of the spa is largely hidden from sight and is covered with a layer of earth and plants, designed to blend it naturally into the bottom of the hill and merge into the landscape.

The Southside of the wellness area opens up with a glass- and steel-fronted facade that vanishes underneath a blanket of rooftop greenery.

Guests enter the new facility through a curved and semi-exposed concrete shell that tucks into the landscape, designed with a sweeping portal made from old wood.

Noa* has created an adults-only upper floor featuring a Finnish sauna, sauna lounge, relaxation room and a steam bath, along with an adjacent open-air terrace where guests can refresh themselves with an outdoor shower.

The Finnish sauna has been conceptualised with horizontally curved wooden slats and generous glazed windows, to provide sprawling views of the mountain scenery and apple orchards. The steam bath has a cave-like character, with droplets collected in a clay pot due to the ceiling that inclines towards the room’s centre.

At the heart of the spa is a central drinking fountain providing running water from the mountain stream that flows through the hotel property, made from natural stone.

“Incorporating natural colours and materials, such as the clay plaster speckled with pieces of hay on certain walls, pillars, and the fireplace, combined with soft materials and wooden furniture, creates a cosy and relaxing ambience,” said Lehnis.

Additional facilities include an open fireplace in a spacious relaxation area, which leads into showers, changing rooms, an existing bio-sauna – designed in the shape of an apple – and treatment rooms.

The spa provides treatments supplied by Team Dr Joseph and offers a range of therapies, including body wraps, massages, scrubs, facials and nail services.

A pool links the spa to the outdoors, stretching outside through the overgrown green façade and is partially framed with Lucerne metamorphic gneiss rock. The framing dissolves where the water edge meets the surrounding open space to visually connect with the landscape in an infinity edge.

The update is part of a resort-wide overhaul which saw the hotel gain a further 18 suites – also designed by noa* – which takes the destination’s total to 44 rooms, as well as an extension for the existing restaurant.

Lehnis wrapped up by saying: "The most exciting thing about the project was being able to design the new zones with their own particular character, which all play an important role in creating a varied and interesting hotel concept.”

South Tryol  Italy  Network of Architecture  noa*  Team Dr Joseph  design  wellness  spa  apline 
Related stories
30 Aug 2018

noa*’s Silena Hotel fuses client wishes with architect’s desires

05 Jan 2018

Network of Architecture capture drama of the Dolomites with 'silent theatre' hotel

02 Dec 2016

Network of Architecture return with dramatic cantilevered infinity pool

21 Jul 2016

Apple-themed sauna and wellness centre opens in Italy's Passiria Valley

21 Mar 2016

Italian architects create apple-themed spa and wellness centre for expansion of agricultural retreat

A South Tyrolean wellness resort in Saltaus, Italy, has received a new two-floor wellness centre designed to provide a sanctuary of wellbeing that integrates smoothly into the natural landscape. Apfelhotel Torgglerhof hotel’s new 570sq m facility has been created to complement the resort’s existing spa with its apple-shaped bio-sauna – inspired by the local apple orchards. Architecture and interior design firm Network of Architecture (noa*) led the overhaul, with construction
CLD,SAB,CPW,CAS,HOT,ARC,DES
At the heart of the spa is a central drinking fountain providing running water from the mountain stream that flows through the hotel property / Alex Filz
More news
News stories: 1 - 30 of 7530     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7530     
 
 
 
featured supplier
Featured Supplier: Ritz Carlton co-founder joins Frontline Summit 2020 as keynote speaker
Frontline work has never been more important and frontline workers are the largest class of workers on the planet, as well as the most impactful group on the experience customers get.
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
The Lingang Bird Airport scheme will see a wetland sanctuary and visitor centre created on reclaimed land
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The restaurants serve traditional, regional dishes in contemporary surroundings
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

NMAAHC, Washington, US
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

cladkit product news
Tom Dixon collaborates with Prolicht to launch CODE lighting range
The product has three LED light sources: Dot, Dash and Grid
Megan Whitby
British designer, Tom Dixon, and Austrian architectural lighting specialists, Prolicht, have collaborated to unveil a new lighting range. Called CODE, ...
Matteo Thun grows Allaperto collection with new suspended outdoor armchair
Megan Whitby
Allaperto, the lounge collection spawned by the partnership between design studios, Matteo Thun, Ethimo and Antonio Rodriguez, has been expanded ...
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
Barr + Wray to launch space saving hammam concept
Light shines through a striking central chandelier to create a feeling of movement
Katie Barnes
Smaller footprint. Maximum theatre. Those are the two main features of a new hammam concept being developed by wet spa ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
noa* reimagines alpine wellness retreat to merge seamlessly with mountain landscape
A South Tyrolean wellness resort in Saltaus, Italy, has received a new two-floor wellness centre designed to provide a sanctuary of wellbeing that integrates smoothly into the natural landscape.