Technogym
Technogym
Technogym

LUO Studio add timber frame to abandoned foundations for new community centre

LUO Studio recently completed a new community centre in Hubei province, China, by adding a timber frame to a set of existing foundations for a residential project that had been abandoned.

It was necessary to find a new home for the Party and Public Service Center of Yuanheguan Village because its existing location had been earmarked to be part of a new hotel development.

What's more, there were only two months in which for the project to be turned around to avoid services for village residents having to be paused during construction.

With that in mind, LUO Studio identified a 546sq m (5,900sq ft) residential plot where foundations and some concrete pillars had been constructed before the project was shelved.

To further expedite the process, design and construction work was started almost simultaneously and the designers remained on site during the project to support the construction work with answers to questions and agile solutions.

Materials and components were also chosen that were factory-made or -prepared where possible, meaning that most of the work on-site was just installation or assembly.

A wooden frame was chosen as the main element of the structure, for example, as it could be prefabricated quickly off-site and simply installed on arrival.

It also meant that efficient load-bearing use could be made of the existing foundations and that the new building would fit into the local context of the Wudang Mountain area.

Large expanses of exterior and interior glazing, French windows and a mixture of grey and glass bricks, meanwhile, allow natural light into the building and provide views of outside.

Inside, the building has a natural and open feeling, with a variety of spaces that include offices, meeting rooms, library areas and places to gather. There's also a balcony on the first floor and a bench along the ground-floor exterior of which for locals to sit and get together.

LUO Studio  community centre  Hubei  China  timber frame 
LUO Studio recently completed a new community centre in Hubei province, China, by adding a timber frame to a set of existing foundations for a residential project that had been abandoned. It was necessary to find a new home for the Party and Public Service Center of Yuanheguan Village because its existing location had been earmarked to be part of a new hotel development. What's more, there were only two
CLD,ARC,DES
The Party and Public Service Center of Yuanheguan Village has a natural and open feeling / Jin Weiqi
More news
News stories: 1 - 30 of 7689     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7689     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Health & Fitness: Working it
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The Jean-Georges Vongerichten restaurant features 12m-high floor-to-ceiling windows
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Alcide Leali Jnr
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

The Lingang Bird Airport scheme will see a wetland sanctuary and visitor centre created on reclaimed land
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

A ‘glass waterfall’ houses a vertical circulation core and lifts
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

cladkit product news
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
cladkit product news
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
LUO Studio add timber frame to abandoned foundations for new community centre
LUO Studio recently completed a new community centre in Hubei province, China, by adding a timber frame to a set of existing foundations for a residential project that had been abandoned.
Technogym
Technogym