SWA's strategically-placed “dog intercepts” keep park human-friendly

While investigating the current state of dog parks – and in this case dog relief areas – we found the common materials used were typically wood chips, shredded bark and artificial turf.
– Chuck McDaniel

A newly opened park in downtown Dallas has been designed by SWA to be welcoming to dogs but to minimise their impact and ensure it remains a pleasant place for people to spend time.

Pacific Plaza Park is one of four new green spaces that Parks for Downtown Dallas plans to have introduced to the area by 2022, with the aim of providing more outdoor amenities for its growing population.

The 3.9ac (1.6ha) facility transformed a surface-level car-park into urban oasis inspired by local history, featuring a patch of 23 existing mature oak trees integrated into it, flexible space for programming, a children's play area and “The Thread” – a solid, 614ft (187m)-long limestone wall-seat.

There are also a number of dog intercept stations located at the entrances of the park designed to encourage dogs to relieve themselves before they get to the main space.

"The idea came from our SWA Dallas project team," explained SWA managing principal Chuck McDaniel to CLAD. "While investigating the current state of dog parks – and in this case dog relief areas – we found the common materials used were typically wood chips, shredded bark and artificial turf, all of which absorbed animal urine, retaining the uric acid and thus the associated aroma.

"Artificial turf was the only material that could effectively be sprayed with a chemical and washed away if a drain was nearby to receive the runoff. But artificial turf is hot in the summers and more importantly did not meet the aesthetic requirements of the parks design. We wanted to devise another alternative."

The resulting stations take the form of black granite boulders with pitched faces that provide an opportunity for dogs to mark the territory while hiding the urine with their rough texture.

The boulders are set into black gravel, which ensures drainage and is fine enough to be compliant for accessibility.

Additional filtration is provided below by a filter fabric and an additional layer of gravel set into the base of the stations, which drain into the sewers.

An automated irrigation system is used for a short period twice a day to rinse nearby plants, the boulders and the gravel, washing into the system below.

park  Dallas  SWA  dogs 
A newly opened park in downtown Dallas has been designed by SWA to be welcoming to dogs but to minimise their impact and ensure it remains a pleasant place for people to spend time. Pacific Plaza Park is one of four new green spaces that Parks for Downtown Dallas plans to have introduced to the area by 2022, with the aim of providing more outdoor amenities for its growing population.
CLD,PAC,ARC,DES
The 3.9ac (1.6ha) facility transformed a surface-level car-park into urban oasis / Bill Tatham
More news
News stories: 1 - 30 of 7485     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7485     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

features
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
SWA's strategically-placed “dog intercepts” keep park human-friendly
A newly opened park in downtown Dallas has been designed by SWA to be welcoming to dogs but to minimise their impact and ensure it remains a pleasant place for people to spend time.