Huge V-shaped "light cone" intersects Wuhan bookstore

Our world today is defined by precise timers and everyone is always anxious about unavoidably moving to the end. We wanted to create a slower view of time in the world of the bookstore to soothe this anxiety.
– Wutopia Lab

A bookstore in Wuhan, China, has reopened after a two-year design and renovation project by Wutopia Lab that has seen a huge "light cone" inserted into the building, drawing natural light from the roof down to all floors.

The 10,000sq m (107,600sq ft) Hubei Foreign Language Bookstore was established 40 years ago and has undergone a number of alterations and renovations over the years.

Wutopia Lab were keen to re-establish it as a cultural icon in Wuhan and used the simplified mountain shape of a triangle to do this – mountains being a metaphorical tool for expressing the notion that there is more beyond what is in one's immediate vision.

The glazed V-shaped light cone is the signature element of the concept. At the centre of the building and spanning seven floors, it "allows the changes in weather and time to permeate all corners of the bookstore" and symbolises that there is more beyond the bookstore – be it beyond its walls or within its books.

The light cone is surrounded by the rest of the store's amenities, which include an urban art living room, a 24-hour study room, a children's library, reading rooms and a display of rate books of the roof.

There are also food and drink outlets, a cultural and creative area, a living technology area, a picture book museum, a training centre a miniature art gallery and exhibition spaces.

And there are planting areas of different sizes on each floor to give a sense of wellbeing and vitality within the space.

The mountain iconography is drawn through into the building's perforated aluminium façade, with layers of green hills visually depicting the "mountains beyond mountains" concept on which the whole design is based.

"Our world today is defined by precise timers and everyone is always anxious about unavoidably moving to the end," explained Wutopia Lab. "We wanted to create a slower view of time in the world of the bookstore to soothe this anxiety."

Wuhan  China  bookstore 
More news
News stories: 1 - 30 of 7370     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7370     
 
 
 
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Earthy tones and natural materials create a relaxed feel
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

The Jean-Georges Vongerichten restaurant features 12m-high floor-to-ceiling windows
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Danish landscape architecture firm SLA designed the rooftop park to attract a range of wildlife
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

features
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
Huge V-shaped "light cone" intersects Wuhan bookstore
A bookstore in Wuhan, China, has reopened after a two-year design and renovation project by Wutopia Lab that has seen a huge "light cone" inserted into the building, drawing natural light from the roof down to all floors.