Sustainable sports centre in Barcelona features greenery, timber and passive design

A sports centre in Barcelona, designed by Anna Noguera and Javier Fernandez, has won awards for its sustainable and innovative design, which includes a greenery-covered façade, swathes of glazing and timber interiors.

Barcelona City Council appointed Noguera and Fernandez after they won an architectural competition it ran in 2014.

The competition briefed for the creation of a sports centre in the Turó de la Peira area of Barcelona, in which there is a high density of buildings and a lack of green areas and public facilities.

The winning proposal was chosen for its integration of a single large building into the site, its commitment to sustainability and its respect for the environment.

Completed in mid-2019, CEM Turó de la Peira recently won the Ciutat de Barcelona Award for Architecture & Urbanism and the Mapei Awards for Sustainable Architecture, as well as having been shortlisted at the World Architecture Festival.

The centre was built in unused space between two neighbouring buildings within an urban landscape of hard pavement, concrete walls and total absence of vegetation.

Covering 4,430sq m (47,680sq ft), it houses a swimming pool on the ground floor and a sports court on its upper floor, while outside there is a garden used to support biodiversity in the area.

The body of the structure is made from prefabricated laminated wood for its excellent lifecycle characteristics, mechanical performance and its lightness, which meant cost savings for foundational works and a construction time of only eight weeks.

The resulting abundance of wood inside the building creates a natural, warm atmosphere that contrasts to the often cold and functional feel of such facilities.

In addition, it is filled with natural light through larges expanses of glazing and translucent panelling, adding to the sense of naturality and helping to minimise the need to use artificial lighting.

The envelope of the building is wrapped in a scaffolding-like façade covered in greenery that is grown by a hydroponic planting system. This shields the building from the sun, creates a bioclimatic space and introduces additional biodiversity to the local area, with flowering that changes throughout the year.

Passive design also contributes to the building's sustainability, with its volume embedded into the ground to minimise thermal losses, ventilation provided by 24 sensor-controlled skylights and lateral windows and thermal insulation based on solar orientation.

Photovoltaic panels on the roof generate 95.534 kWh of energy per year, an aerothermal system recovers heat for the production of hot water and rainwater is collected for use irrigating the façade.

sports centre  Barcelona  Anna Noguera  Javier Fernandez  sustainability  passive design  greenery  timber  façade 
More news
News stories: 1 - 30 of 7370     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7370     
 
 
 
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Scott and Tracy Lee met while working on Calistoga Ranch, US
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

De Portzamparc designed
the Museum of Brittany, which opened in Rennes in 2006
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

Hospitality: High standards
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

The guestroom interiors are by Foster + Partners
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

The resort is near the Great Smoky Mountains national park
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
Sustainable sports centre in Barcelona features greenery, timber and passive design
A sports centre in Barcelona, designed by Anna Noguera and Javier Fernandez, has won awards for its sustainable and innovative design, which includes a greenery-covered façade, swathes of glazing and timber interiors.