Snøhetta and Clark Nexsen design sloped, curved and cantilevered library and public commons

Snøhetta and Clark Nexsen have revealed their design for the new Charlotte Mecklenburg Library, with elements that help to achieve the mission of it being more than just a library and also serving as a public commons.

Located in the US city of Charlotte, North Carolina, the building will cover an area of 115,000sq ft (11,000sq m).

It is shaped with a curved prow at one of its corners, which stretches out beyond the rest of the front of the building.

This five-story extrusion is wrapped in glazing that provides views into the library, as does the wraparound glass façade at street level.

One level above, there is a terrace that incorporates a sliced out section of the building's corner prow, the upper levels of which are cantilevered over the terrace.

A sweeping, set-back, screen-like façade fronts the middle three floors of the building, sloping backwards and clad in ceramic panels inspired by North Carolina’s history of earthenware and artisanry.

The patternation of the panels and glazing is designed to moderate the amount of light that enters the building.

A second terrace sits on top of the façade at the library's uppermost level.

Inside, a full-height atrium helps visitors to orient themselves within the library and a wooden spiral staircase provides view around the facility and out over the city.

The entrance lobby, which houses a café, an immersive theatre area and a self-service section, has the potential to be connected to the next door theatre, while a plaza created by the set-back frontage provide public space.

Elsewhere, there is a technology centre, a computer lab, a digital visualization lab, and recording studios.

Snøhetta  Clark Nexsen  library 
Snøhetta and Clark Nexsen have revealed their design for the new Charlotte Mecklenburg Library, with elements that help to achieve the mission of it being more than just a library and also serving as a public commons. Located in the US city of Charlotte, North Carolina, the building will cover an area of 115,000sq ft (11,000sq m). It is shaped with a curved prow at one of its corners, which
CLD,AAC,ARC,DES
A prow at one corner stretches out beyond the rest of the front of the building / Snøhetta
More news
News stories: 1 - 30 of 7225     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7225     
 
 
 
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Building the hotel involved draining and refilling most of the quarry water
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Interior designers Knight Associates clad the cycle studio in mirrored stainless steel
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

features
Interview: Blurred lines
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

The Battersea Power Station site is currently being redeveloped
"Infrastructure is the manifestation of our collective investment in the functioning of our urban places"

FromLA'sRiver Projectto thetransformationof NewYork’s Erie CanalBuro Happold'sAliceShay explores some of the world's mostinnovativeadaptivereuseprojects

features
Olga Polizzi is director of design for Rocco Forte Hotels and also owns two of her own hotels
"On Via Sistina, everything breathes history. At the same time I wanted to reflect the modern hunger for the fantastical - Tommaso Ziffer"

Following the highly anticipated launch of Rome’s Hotel de la Ville, Rocco Forte’s director of design reflects on a fascinating project

The eighth floor Suite Terrace is inspired by ‘Californian cool’
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

Three flights of wide steps invite the visitor into the building.
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
nea studio showcase seaweed's design potential with hand-crafted algae lamps
The seaweed lamps were inspired by Edwards Anker's ethos of incorporating local and organic materials in her designs to give them a sense of place
Lauren Heath-Jones
Nina Edwards Anker, a Brooklyn-based designer and founder of architecture and design practice nea studio, has created a new collection ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
Snøhetta and Clark Nexsen design sloped, curved and cantilevered library and public commons
Snøhetta and Clark Nexsen have revealed their design for the new Charlotte Mecklenburg Library, with elements that help to achieve the mission of it being more than just a library and also serving as a public commons.