Waechter Architecture hotel and spa incorporates redeveloped schoolhouse

Waechter Architecture has created a 20,000sq ft (1,900sq m) hotel and spa complex called Society Hotel Bingen that incorporates a redeveloped schoolhouse into its design.

The development, which is in the Columbia River Gorge in the US, comprises twenty individual hotel cabins, a spa and bathhouse building and a sanctuary area.

The old schoolhouse contains 10 standard rooms and two 24-bed dormitories, as well as a library and a gym.

The building was originally constructed in 1908 and was rebuilt in 1937, with Waechter retrofitting it to retain as much of its original feel as possible.

The floors are all original to the building, with a combination of flooring salvaged from original classrooms used in the lobby area.

On the school's former playing fields, there is a ring of cabins with a shared cantilevered roof that creates porches and shared spaces, as well as doubling as the cover for a walkway.

At the centre of the cabins is a newly built spa and bathhouse, with a shared saltwater soaking pool, a sauna, a hot tub, a cold plunge pool and a café.

The newly-built structures are clad in aged cedar to ensure sympathy with the natural surroundings and the original buildings.

Firm principal Ben Waechter said: "One of our primary goals was to design a hotel that not only felt connected to the Gorge but amplified people’s experience of it. It's exciting to stand within the hotel and cabins today and feel the complementary dialogue between the two."

The project began in 2017 and was completed this summer.

Waechter Architecture  hotel 
Waechter Architecture has created a 20,000sq ft (1,900sq m) hotel and spa complex called Society Hotel Bingen that incorporates a redeveloped schoolhouse into its design. The development, which is in the Columbia River Gorge in the US, comprises twenty individual hotel cabins, a spa and bathhouse building and a sanctuary area. The old schoolhouse contains 10 standard rooms and two 24-bed dormitories, as well as a library and a gym.
CLD,HHR,HOT,ARC,DES
The spa and bathhouse has a shared saltwater soaking pool, a sauna, a hot tub, a cold plunge pool and a café / Micah Cruver
More news
News stories: 1 - 30 of 7225     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7225     
 
 
 
company profile
Company profile: Polin Group
Market leader in design, manufacturing and installation of waterslides and water leisure developments.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The hotel has just two floors above ground; the other 16 floors are below
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Interview: Elizabeth de Portzamparc
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

features
Elina Grigoriou
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

Culture: Alexander Schwarz
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

features
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

The Louvre Conservation Centre will open in October
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

cladkit product news
nea studio showcase seaweed's design potential with hand-crafted algae lamps
The seaweed lamps were inspired by Edwards Anker's ethos of incorporating local and organic materials in her designs to give them a sense of place
Lauren Heath-Jones
Nina Edwards Anker, a Brooklyn-based designer and founder of architecture and design practice nea studio, has created a new collection ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
Waechter Architecture hotel and spa incorporates redeveloped schoolhouse
Waechter Architecture has created a 20,000sq ft (1,900sq m) hotel and spa complex called Society Hotel Bingen that incorporates a redeveloped schoolhouse into its design.