ATTA's forest-like restaurant reminds us where food comes from

My hope is that as a restaurant floor where people can sense the future of the global environment while enjoying food, this will become a place to create the future of Tokyo's food culture.
– Tsuyoshi Tane

Atelier Tsuyoshi Tane Architects' (ATTA) design for the GYRE.FOOD restaurant in Tokyo, Japan, places diners in a forest-like environment of soil and lush greenery to encourage thought about the planet, the climate and where food comes from.

GYRE.FOOD is located in a 1,000sq m (10,800sq ft) top-floor space of the MVRDV-designed GYRE complex, which opened in 2007 and comprises five stacked and spiralled boxes.

The GYRE name is taken from the spiralling shape of the building and is tied to the centre's basis of a more socially conscious form of shopping, asking shoppers to consider how their shopping behaviour connects them with the world.

In line with this, ATTA's aim for GYRE.FOOD was to give guests an opportunity to think about how the meals they eat affect the rest of the world.

The venue combines fine-dining and all-day dining restaurants, a bar, a grocery shop and an events space with terraced seating reminiscent of paddy fields, which can be used for talks and discussions about food and environmental issues.

Its soil-covered walls and floors provide a reminder of where food comes from, the circulation of life and our connection with the rest of the planet, while also creating a unique and natural setting for visitors.

Tsuyoshi Tane, founder or ATTA, said: "As I started to ponder food culture, 'earth' was the starting point for my thinking. Everything comes from the earth and then goes back to the earth.

"With its floor and walls covered in earth, the food floor evokes ancient ruins buried in the earth. It can also seem like a cave at the back of a dense forest or a tropical urban jungle, and thus it is a place where people can experience the food culture of the future, which will bring about more diversity.

"As the planet becomes warmer and the land’s desert areas continue to expand, the restaurants can be characterised as an experimental project in going back to the earth. My hope is that as a restaurant floor where people can sense the future of the global environment while enjoying food, this will become a place to create the future of Tokyo's food culture."

Atelier Tsuyoshi Tane Architects  Tokyo  Japan  restaurant 
Atelier Tsuyoshi Tane Architects' (ATTA) design for the GYRE.FOOD restaurant in Tokyo, Japan, places diners in a forest-like environment of soil and lush greenery to encourage thought about the planet, the climate and where food comes from. GYRE.FOOD is located in a 1,000sq m (10,800sq ft) top-floor space of the MVRDV -designed GYRE complex, which opened in 2007 and comprises five stacked and spiralled boxes. The GYRE name is taken
CLD,RST,ARC,DES
GYRE.FOOD is located in a 1,000sq m (10,800sq ft) top-floor space of the MVRDV-designed GYRE complex / Daici Ano
More news
News stories: 1 - 30 of 7475     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7475     
 
 
 
company profile
Company profile: Starpool
Starpool is recognised as a leading company in spa design. Along with its business model based on careful planning, excellent products and outstanding services, Starpool is introducing its idea of wellbeing to the world.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

Spa and wellness specialist Alberto Apostoli was responsible for the interiors
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

features
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

The Big U aims to protect Lower Manhattan from floods
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates