Addenda's glass-wrapped concrete Black Box houses new Bauhaus Museum Dessau

We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold, so we built a kind of winter coat made of glass
– Roberto Gonzales

The new Addenda Architects-designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany.

The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the optimal climatic conditions to preserve the 49,000 exhibits in the Bauhaus Dessau Foundation collection.

With its stilts rising five metres above visitors' heads, the unit is accessible via two stairwells from the ground floor, where there is the Open Stage, a flexible multipurpose space with a lobby, ticket desk, cafe and shop, and 600sq m (1,970sq ft) of space for changing exhibitions.

Roberto Gonzalez of Addenda Architects said: "Our basic concept for the museum was to create a large, flexible space so that exhibitions and workshops can take place without feeling restricted in any way by the architecture. We obviously had to integrate this idea with the requirements for the museum: it had to provide an area of 1,500sq m (16,150 sq ft) for the collection, protect the exhibits from direct sunlight and offer ideal climatic conditions.

"This is how we came up with the idea for the Black Box, a closed concrete cube that floats above the ground. At almost 100m (328ft) in length and 18m (59ft) in width, the Black Box is supported by two staircases, which are 50m (164ft) apart. It doesn't have any supporting columns.

"Of course, we couldn't just leave the space below the Black Box open. We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold. So we built a kind of winter coat made of glass. This glass façade protects the building, but it also created additional space for exhibitions, events and offices on the ground floor."

Gonzalez also revealed that the Black Box is constructed "like a bridge", in that it is bent upwards at the ends, which will allow it to settle into a horizontal line over a period of years, pulled down by its own weight and that of its exhibits and visitors.

"That's not going to happen immediately but in the course of the next maybe 20 years. Because the Black Box is made of concrete and steel, the outcome can't be calculated exactly. There is some wiggle room – which is much larger than is standard."

Addenda was chosen to design the Bauhaus Museum Dessau following a competition that received 831 submissions. Construction took just under two-and-a-half years, with a €28m (US$31m, £25m) project budget, and Germany's Chancellor Angela Merkel was on hand to cut the ribbon at the opening ceremony.

Bauhaus  Bauhaus Museum Dessau  Bauhaus Dessau Foundation  Dessau  Addenda Architects 
Related stories
05 Apr 2019

New Bauhaus Museum to inaugurate over weekend in honour of minimalist design school

14 Sep 2015

Creative tension: new Bauhaus museum to be designed by architects with opposing styles

The new Addenda Architects -designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany. The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
A night-time view of the museum, with the interior Black Box visible above the ground floor / Stiftung Bauhaus Dessau / Thomas Meyer / Ostkreuz, 2019
More news
News stories: 1 - 30 of 7602     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7602     
 
 
 
company profile
Company profile: Painting With Light
Painting with Light is a team of professional lighting and multimedia experts who design and produce visual experiences that dazzle & shine.
videos
BluGalaxy a Division of Blu Spas
Blu Spas
This animation showcases the beautiful concept design of BluGalaxy Spa.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
The bedrooms feature cushioned window seats and bright colours
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

The spa is on the 57th floor and features an infinity pool and treatment rooms overlooking the city
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

features
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

The project to restore Houson’s Memorial Park is ongoing
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The challenges of climate change and a desire to improve the landscape inspired ‘Presence’
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

cladkit product news
Atelier Alain Ellouz launches handcrafted precious stone lighting collection
LYRA has a sleek, cylindrical design complete with an elegant brass dimming switch
Megan Whitby
LYRA, GAMA, MONA and ATHENA are the first pieces from designer Atelier Alain Ellouz’s new.édition collection of handcrafted stone lighting ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
cladkit product news
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
Matteo Thun grows Allaperto collection with new suspended outdoor armchair
Megan Whitby
Allaperto, the lounge collection spawned by the partnership between design studios, Matteo Thun, Ethimo and Antonio Rodriguez, has been expanded ...
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
cladkit product news
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates