Regeneration

Power to the people

BIG’s CopenHill urban ski centre-come-waste incinerator has finally opened, acting as a step towards Copenhagen’s goal of becoming the world’s first carbon neutral capital city. Magali Robathan takes a look


It was an idea that caught the imagination of the press and the public – a ski slope on the roof of a power plant that simultaneously provides clean electricity and enables residents of Copenhagen to ski and snowboard in a country with no mountains.

After years of waiting – I first wrote about the project in early 2011 – Bjarke Ingels Group’s (BIG) CopenHill power plant-come-ski centre opened in a former industrial area on the outskirts of Copenhagen in October.

It seems to perfectly represent Bjarke Ingels’ concept of hedonistic sustainability – the idea that rather than having to give up the things we love to be greener, sustainable design can actually increase our quality of life. Amager Bakke is said to be one of the world’s cleanest power stations and is part of Copenhagen’s pledge to become carbon neutral by 2025, incinerating waste and cleaning the smoke created to produce electricity for around 30,000 households and central heating for 72,000 households.

While power plants tend to be functional, devoid of architectural merit and hidden away on the outskirts of cities, BIG had the idea of bringing Amager Bakke to life for the people of Copenhagen by turning it into a leisure destination.

BIG teamed up with Danish landscape architects SLA to design the centre, with Lüchinger+Meyer, MOE and Rambøll providing engineering services.

The centre is 85m (280ft) high at its summit, and has a 450m (1,480ft) ski slope running down its roof with a freestyle park, slalom course and beginners area. CopenHill also has an 85m climbing wall – the world’s tallest artificial climbing wall, according to the architects – 500m (1,640ft) trail for hiking or running, a restaurant on the building’s rooftop terrace and a ski centre at the base with an apres ski bar and ski equipment store.

The rooftop is accessible to the public for free via ski lifts, a glass elevator that provides views of the plant’s futuristic-looking interiors or the hiking trail.

How the idea was born
It’s such a perfect BIG project – the practice is known for its tendency to mash up seemingly different typologies to create something entirely new – that it may seem as though the project was carefully planned, but BIG partner Brian Yang told me that the building was the result of a flash of inspiration during the competition stage.

“It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale,” he said.

“We didn’t have a scheme until about two weeks before the [competition] submission date. We sat down with the team to discuss what the hell we were going to do. Someone mentioned the fact that Denmark is flat and that Danes drive three hours to Sweden to ski there and Bjarke [Ingels] said: ‘We have to do a ski slope on top of the factory.’ I remember that moment – all of a sudden the energy in the room turned.”

Eight years on, Bjarke Ingels – who led the project along with Brian Yang, David Zahle and Jakob Lange – described the project in his own highly quotable style.

“As a power plant, CopenHill is so clean that we have been able to turn its building mass into the bedrock of the social life of the city,” he said. “Its façade is climbable, its roof is hikeable and its slopes are skiable. A crystal clear example of Hedonistic Sustainability – that a sustainable city is not only better for the environment – it is also more enjoyable for the lives of its citizens.

“CopenHill is a blatant architectural expression of something that would otherwise have remained invisible: that it is the cleanest waste-to-energy power plant in the world.”

The building is clad in 1.2m x 3.3m wide aluminium blocks stacked like giant bricks, with glazed windows allowing daylight to penetrate deep into the facility. The longest vertical façade is home to the 85m climbing wall, while the 490m tree-lined hiking and running trail runs through a “lush, mountainous terrain” designed by landscape architects SLA that aims to rewild the landscape while absorbing heat and removing air particulates.

Rasmus Astrup, partner and design principal at SLA, said of the landscaping: “It acts as a generous ‘green gift’ that will radically green-up the adjacent industrial area. CopenHill becomes the home for birds, bees, butterflies, and flowers, creating a vibrant green pocket and forming a completely new urban ecosystem for the city of Copenhagen.”

THE LANDSCAPING
From the landscape architect:

SLA’s design of a green rooftop park for Copenhagen’s new waste-to-energy plant combines hiking trails, playgrounds, vantage points, climbing walls and street fitness – along with a ski slope designed by BIG. All of it is created within a wild and sensuous mountain nature with plants, rockscapes, bushes and 130 trees. The use of the steep pitched roof places high demands on the plant and landscape design. With SLA’s solution, the challenges have been solved through a range of nature-based design solutions and 1:1 tests of vegetation and materials. The planting is specially chosen to meet the challenging living conditions and create optimal micro climate and wind conditions. The result is a lush and robust design that provides visitors with the opportunity to use the park all year round and a sensuous and varied environment.

The rooftop park is designed to attract and shelter a wide selection of birds, bees, butterflies and insects, which will mean a dramatic increase in the biodiversity of the area. Utilising natural pollination and seed dispersal, the rooftop’s nature can also spread and benefit the adjacent industry area, parking lots and infrastructure. In this way, Amager Bakke will function as a generous ‘green bomb’ that will radically green-up the entire area.

Source: www.sla.dk

The ski area features an 450m-long slope, slalom park, freestyle park and beginners area on the lower slopes Photo: Justin Hummerston
PROJECT DETAILS

Project: CopenHill/Amager Bakke

Size: 41,000sq m

Client: Amager Resource Center

BIG partners-in-charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Jakob Lange, Brian Yang

Collaborators: Detailed Design: SLA, Lüchinger+Meyer, MOE, Rambøll, Jesper Kongshaug and BIG Ideas

Competition: AKT, Topotek 1, Man Made Land, Realities:United

Thanks to: A.P Moller Fonden, Lokale- og Anlaegsfonden, Nordea Fonden, Fonden R98, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og Hvidovre Kommune

Visitors arriving at the foot of the slope by bike
Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: Alliance Leisure Services Ltd
The company’s core business is the provision of facility development and support for local authorities, educational establishments and leisure trusts that want to improve or expand the leisure products and services they offer.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The resort has been designed to blend into the landscape
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
A bright red exterior lift takes visitors up to the hotel’s 10th floor restaurant
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

The RSHP partners at the Macallan Distillery during construction
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

cladkit product news
Tom Dixon collaborates with Prolicht to launch CODE lighting range
The product has three LED light sources: Dot, Dash and Grid
Megan Whitby
British designer, Tom Dixon, and Austrian architectural lighting specialists, Prolicht, have collaborated to unveil a new lighting range. Called CODE, ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
cladkit product news
Ritz Carlton co-founder joins Frontline Summit 2020 as keynote speaker
Hospitality veteran and Ritz Carlton co-founder, Horst Schulze, who brings more than 65 years’ experience to the table, has been announced as a keynote
Megan Whitby
Frontline work has never been more important and frontline workers are the largest class of workers on the planet, as ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Matteo Thun grows Allaperto collection with new suspended outdoor armchair
Megan Whitby
Allaperto, the lounge collection spawned by the partnership between design studios, Matteo Thun, Ethimo and Antonio Rodriguez, has been expanded ...
cladkit product news
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
Barr + Wray to launch space saving hammam concept
Light shines through a striking central chandelier to create a feeling of movement
Katie Barnes
Smaller footprint. Maximum theatre. Those are the two main features of a new hammam concept being developed by wet spa ...
GT3 Architects: Placing people at the heart of our projects
In 2019 GT3 Architects were recognised with the ‘Best Leisure Architecture UK’ award at the International Property Awards
Tim Nash
GT3 Architects is a vibrant and creative practice that delivers projects across the UK and internationally from studios in Newcastle ...