Culture

Alexander Schwarz

As the James-Simon-Galerie opens in Berlin, completing two decades of work on Museum Island for David Chipperfield Architects, Magali Robathan speaks to the lead designer


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The David Chipperfield-designed James-Simon-Galerie – the first new building on Berlin’s Museum Island in almost a century – has opened in the German capital, with the official launch attended by the German chancellor Angela Merkel.

It’s an elegant structure that solves several problems, serving as a gateway for all of the museums on Museum Island, housing visitor facilities, temporary exhibition space and an auditorium.

Acting as a gateway to the island, the James-Simon-Galerie connects the museums while relieving the strain on them by assuming the central service functions for the whole complex. It has also been designed to act as a cultural destination in its own right; it will host cultural programmes and will stay open in the evening after the museums have closed.

“This is a really important project for us,” Chipperfield told me when I interviewed him in Berlin in 2017. “It deals with a lot of problems that the museums have in terms of circulation and also in terms of programming, because it adds an auditorium, and temporary exhibition space. Also, I think it will enhance the urban conditions, when you go into the building or even if you just walk past it.

“Architecture has a responsibility to the passing person, not just to the people that visit or work in the buildings we create. Primarily we have a responsibility to the person that pays our bill, but we do not lose sight of the fact that we also have a responsibility to everybody else.”

The building features slender white columns that take cues from the surrounding museums, and wide staircases that invite the visitor in. Once inside, a wall of white marble creates a sense of serenity in the large foyer, which houses a café and opens out onto a terrace that runs the full length of the building.

The James-Simon-Galerie is connected to the Pergamon Museum at ground floor level – when complete, it will link the museum at basement level via a series of tunnels, named the Archaeological Promenade, with the Neues Museum, the Altes Museum and the Bode Museum.

Smooth concrete dominates in the temporary exhibition spaces and auditorium in the basement; a mezzanine floor beneath the foyer houses a shop and cloakroom and toilet facilities.

DCA partner Alexander Schwarz was the design director responsible for the James-Simon-Galerie. Here he answers our questions about the project

What does this project mean to David Chipperfield Architects? How would you sum up the experience of working on it?
Completing this project means the end of our work on Museum Island after 20 years, which started with the rebuilding of Neues Museum. Not only does the James-Simon-Galerie complete the architectural ensemble on Museum Island, but also our engagement there. The Island with its cultural background has been a core experience for the Berlin office.

What were your aims with this project?
During the design process, we learned that the building could not only be about its functions, but about completing Museum Island as a public place. Our aim was to create a place, celebrating public space and accessibility. Rather than creating a sixth building and a new façade on Museum Island, we were focused on the urban responsibility of the building. There is a strong spatial interaction between outside and inside.

It’s not about image, it’s about the experience. We will see whether we have achieved this aim once the building is in use, but it is interesting to see how the building already acts in urbanistic terms, beyond its image.

How will the James-Simon-Galerie change visitors’ experience of Museum Island?
The James-Simon-Galerie accomplishes two things: it makes Museum Island visible towards the city and it allows connectivity within Museum Island. Up until now, the buildings on Museum Island were not connected and only accessible from the outside. With its several entrances and access possibilities with four entrances on three levels, the James-Simon-Galerie allows an internal permeability between the existing historic monuments.

In addition to that, it provides an address for Museum Island facing towards the city and the nearby boulevard Unter den Linden, one of Berlin’s main historic routes.

Why did you choose concrete as the primary material for the interior spaces?
The architecture of the James-Simon-Galerie does not differentiate between inside and outside. Both the exterior and the interior architecture is primary. All visible elements are part of the actual, load-bearing structure. There is no cladding or further secondary layer forming spaces and volumes. The architectural statement is very much connected to the materiality of the building. Concrete is, if you will, a very romantic material, because it expresses its on-site production process like no other material. It is the opposite of building with products.

The physicality that concrete radiates, which is beyond form, comes from the experience of how it was built on site. This makes it a very strong and very primary material.

Do you have a personal favourite part of this building?
My favourite part is the sequence of the outside spaces: the new colonnaded courtyard between Neues Museum and the James-Simon-Galerie, the open grand staircase and finally the terrace with the high colonnade. It forms a new space in Berlin’s historic centre where you can experience the city in a new way, a space that adds to the urban experience of Berlin.

Creating this, I think, is something we can be proud of. We will see how popular these places will become.

What’s been the biggest challenge of this project?
The project has had many challenges, from the slenderness of the columns to the 9m-high glass supports of the façade; but particularly difficult was the foundation, which we had to build under water.

Problems with the foundation led to a complex and very long construction process. However, the building today doesn’t tell of these difficulties, or the high-tech solutions used. It’s fascinating to see the degree of perfection to which the James-Simon-Galerie has been built, without mirroring any of the difficulties of the preceding construction process. The spatial experience is one of levity and joy; the building radiates happiness.

What’s been the highlight and the lowlight?
The lowlight was the necessary deconstruction of a flawed foundation, which meant two years of digging under water involving divers. Working below the waterline, this was literally a low point.

My highlight was the moment the structure of the building was set up and the spaces could be experienced, the moment when I realized how active the building is in urbanistic terms.

THE LOWDOWN
The James-Simon-Galerie

Project start: 1999/2007

Gross floor area: 10,900sq m

Architect: David Chipperfield Architects Berlin

Quantity surveyor: Christine Kappei, Stuttgart

Structural engineer: IGB Ingenieurgruppe Bauen, Berlin

Lighting design: Conceptlicht GmbH, Traunreut (Outdoor lighting)

Exhibition planning: Duncan McCauley GmbH und Co. KG, Berlin (Permanent exhibition)

Landscape architect: Levin Monsigny Landschaftsarchitekten, Berlin

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Scott Lee designed the family’s residence, the first LEED-H certified home in Marin County, US
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

A ‘glass waterfall’ houses a vertical circulation core and lifts
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Polizzi worked closely with architect and designer Tommaso Ziffer on Hotel de la Ville in Rome
Olga Polizzi is director of design for Rocco Forte Hotels and also owns two of her own hotels
"On Via Sistina, everything breathes history. At the same time I wanted to reflect the modern hunger for the fantastical - Tommaso Ziffer"

Following the highly anticipated launch of Rome’s Hotel de la Ville, Rocco Forte’s director of design reflects on a fascinating project

features
Ninety per cent of 
the site’s trees will be preserved, with the rest used as wood for furniture
"Like other cultural institutions, libraries provide something that the internet cannot: genuine human interaction"

How excitingnewprojects arechanging theface oflibrarydesign

Shawn Hausman and SHD principal Jessica Kimberley created the interiors
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

The three new studios have brought drama to previously tired areas of the Les Mills gym
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

features
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

The book was published in 2019 by RIBA Publishing
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

Culture: Alexander Schwarz
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

cladkit product news
Paul Kelley pushes 'technical boundaries' with modular furniture cube system
The system is designed to enable users to create multifunctional, adaptable pieces, where they are in complete control of the design and function of their furniture
Lauren Heath-Jones
British designer Paul Kelley has created a modular magnetic cube furniture system that enables users to create multifunctional, adaptable pieces, ...
Crown overhaul changing rooms at Saunton Sands spa
Crown Sports Lockers installed rain of Nebraska Oak clothes lockers with RFID Digilocks in the changing rooms
Lauren Heath-Jones
Saunton Sands Hotel in Devon, UK, has completed a £2m expansion of its spa and wellness facilities. The upgrade included ...
Mater partners with Ditzel family to create eco-friendly furniture using reclaimed plastic
The furniture uses plastic from recycled fishing nets
Lauren Heath-Jones
Mater, an ethical design brand based in Denmark, has launched a furniture collection made from plastic reclaimed from the ocean. ...
cladkit product news
Alusid's Sequel collection combines craftsmanship and sustainability says founder
The Sequel collection is billed as the 'most waste-efficient and sustainable' on the market
Lauren Heath-Jones
Alusid, a creator of eco-friendly surfaces, has partnered with Parkside to launch the Sequel range, the brand's first collection of ...
nea studio showcase seaweed's design potential with hand-crafted algae lamps
The seaweed lamps were inspired by Edwards Anker's ethos of incorporating local and organic materials in her designs to give them a sense of place
Lauren Heath-Jones
Nina Edwards Anker, a Brooklyn-based designer and founder of architecture and design practice nea studio, has created a new collection ...
BD Barcelona Design reveals Cristallo by the late Alessandro Mendini
Cristallo was the last design from acclaimed designer and architect Alessandro Mendini
Lauren Heath-Jones
Design Studio BD Barcelona Design has released Cristallo, a limited-edition cabinet designed by the late architect and designer Alessandro Mendini, ...
cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Tom Dixon Studio to relaunch iconic Pylon chair
Pylon was first designed more than 20 years ago
Lauren Heath-Jones
Originally conceived in his metal workshop in the early 90's, the Pylon chair was Dixon's attempt to create the world's ...
Duravit launches Tempano shower trays
The Tempano trays feature a state-of-the-art design that combines a linear slope with a high drainage rate
Lauren Heath-Jones
Duravit, a Germany-based bathroom fixtures company, has launched Tempano, a series of easy-to-install shower trays for the home. Available in ...