Health & Fitness

Working it

Fitness giant Les Mills has launched three new studio spaces at its iconic Auckland City Gym in New Zealand


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The new spaces were designed by New Zealand architects Monk Mackenzie and interior designer Rufus Knight, working in partnership with design studio Alt Group.

According to Les Mills Jnr, who led the development of the new studios and workouts, a key objective was to partner with New Zealand’s best designers to create spaces that work at both a practical and aesthetic level.

“We’ve put an intimate focus on design to create the most incredible end-to-end experience for members,” Mills Jnr said.

“We want people to get excited about being in these spaces, so we’ve designed them as a sensory experience. They look good, smell good, and are places they feel they belong. We want to be a cultural hub for our members.”

The fresh additions include a “highly tactile” functional studio – which hosts a newly-developed training workout called Ceremony – and a design-led boxing studio created around the needs of a new boxing conditioning workout called Conquer.

The third new space is an immersive indoor cycling studio – which Les Mills says is the largest of its kind in the world – featuring a 100-bike terraced theatre environment. It is accompanied by a wall-to-wall curved screen and a five-projector, cinema-quality audio-visual system that delivers Les Mills’ bike workout, The Trip.

“We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate as you walk into the room, the lights are low and the workout is completely your own,” said Les Mills product innovation team member Adam Lazarus.

“You can be a professional boxer, or never have thrown a punch, and you will get a great workout.”

As well as acting as the ‘laboratory’ space for the new training styles, the new workout spaces are the first stage of a long-term project to transform the home of Les Mills in Auckland – which in its long history has been an industrial building, a nightclub and a boxing gym.

Rather than completely renovate the original space, architects Monk Mackenzie have designed an interior box, essentially creating a boutique gym inside a gym.

The new studios are a response to changing demographics and exercise trends, as well as an aesthetic makeover of a tired area of the gym.

The design of the space has been led with the expectations of the Gen Z and Millennial demographics in mind – due to the two generations currently driving much of the global fitness spend.

The box-like structure containing the Immersive Cycle studio is designed like a mini-building, with its own roof and its own acoustics.

“Rather than being about gyms, it was about creating something experiential,” said Monk Mackenzie partners Dean Mackenzie and Hamish Monk.

“We wanted to make the whole experience feel kind of theatrical, in terms of when you walk in, the spaces we’ve created and the sub-spaces. The Immersive Cycle studio is theatre-like; when you are in the functional studio and the boxing studio, the lighting is calibrated to be moody. The spaces feel intimate.

“It’s an inclusive space, not trying to be masculine like many gym spaces. The brief from Les Mills was very clear about that, moving it away from being an intimidating space. The ‘materiality’ plays into that, making it feel less ‘sweaty and grunty’.”

THE LOWDOWN

Project
Les Mills Auckland City: Boxing, functional and immersive cycle boutiques

Location
Auckland, New Zealand

Client
Les Mills 

Architecture
Monk Mackenzie
Dean Mackenzie, Hamish Monk, Mark Craven, Yiqiu Hong

Interior
Knight Associates
Rufus Knight, Nathan Varga

Branding
Alt Group
Rei Konza, Dean Murray

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: Starpool
Starpool is recognised as a leading company in spa design. Along with its business model based on careful planning, excellent products and outstanding services, Starpool is introducing its idea of wellbeing to the world.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

features
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Extreme Climates: Into the wild
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...