Kanva completes CA$25m redesign of Montreal's 'living museum', the Biodome

Montreal's famous science museum, Biodome, has received a major revamp
The CA$25m overhaul included a number of biophilic design features
Designed by architects Kanva, the works were commissioned by Space for Life, which operators the attraction
The project brief was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s ecosystems

Work has been completed on the redevelopment of Montreal's Biodome – a science museum which occupies the site of the former velodrome built for the 1976 Olympic Games.

The Biodome allows visitors to walk through replicas of five ecosystems found in the Americas – a tropical rainforest, a maple forest, the Gulf of Saint Lawrence, a sub-Antarctic island environment, and the Labrador Coast.

Biodome is one of four attractions located within the city's "museum district" – the other three being Planetarium, Insectarium, and Botanical Garden. Together, the facilities host more than 4,500 animal and 500 plant species.

Designed by Canadian architects Kanva, the CA$25m overhaul of the attraction has added a number of biophilic design features, such as a white, undulating "living skin" being wrapped around the building.

Kanva was commissioned for the redevelopment project by Space for Life (Espace Pour la Vie), the body charged with overseeing operations of the Biodome and the other attractions in the museum district.

The project saw Kanva targeting spaces that could be transformed in ways that would "maximise the value of the building’s architectural heritage".

The carving of a new core, combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building, now allows visitors to appreciate the scale of the existing space.

The entry tunnel features a very subtle floor incline, intended to slow the pace of movement through a compressed white passage, and to "void the mind for fresh sensory input".

Once visitors reach the central core, smaller slits in the living skin, called eco-transits, lead them towards the ecosystem entrances.

As automatic doors at the end of the eco-transit open into the ecosystem, it remains visually obstructed by a curtain of beads.

By the time visitors pass through the beads, they have been exposed to the climate, smells, and sounds of the natural habitat before seeing anything.

At the entrance of the Subpolar Regions, Kanva designed a new ice tunnel that acclimatises visitors during the transition, while the sounds and smells of puffins and penguins ahead provide additional sensory stimulation.

According to Rami Bebawi, the project’s lead architect and partner at Kanva, the brief was to bring the museum closer to its visitors.

“Our mandate was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s distinct ecosystems, as well as to transform the building’s public spaces,” he said.

“In doing so, we proudly embraced the role that the Biodome plays in sensitizing humans to the intricacies of natural environments, particularly in the current context of climate change and the importance of understanding its effects.

"In gutting the existing ceiling, we opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light."

Bebawi added that, as part of the design process, the practice studied the "tremendous complexity" of the building – described as a living entity comprised of ecosystems and complex machinery that is critical to supporting life.

"We realised that any type of intervention would need to be very delicate, and that a global strategy to the scale of the mandate would require careful coordination and management of numerous micro interventions.

"Every decision required consultations across multiple disciplines, and it became a truly collaborative effort that embraced Kanva’s storyline."

Biodome  Kanva  Space for Life  Espace pour la vie 
Related stories
12 Aug 2016

Montreal's birthday gift: City to revamp exotic biodome for 375th anniversary

27 Oct 2008

Planetarium planned for Montreal

Work has been completed on the redevelopment of Montreal's Biodome – a science museum which occupies the site of the former velodrome built for the 1976 Olympic Games. The Biodome allows visitors to walk through replicas of five ecosystems found in the Americas – a tropical rainforest, a maple forest, the Gulf of Saint Lawrence, a sub-Antarctic island environment, and the Labrador Coast. Biodome is one of four attractions located
CLD,VAT,HAM,ARC,DES,PUB
The science museum occupies the site of a former velodrome / Kanva architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7599     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7599     
 
 
 
company profile
Company profile: Robert D. Henry Architects + Interiors
Robert D Henry Architects (RDH-Architects) was founded in 1990 in New York City by Bob Henry, known as the “sensuous architect of serenity.”
videos
BluGalaxy a Division of Blu Spas
Blu Spas
This animation showcases the beautiful concept design of BluGalaxy Spa.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
NMAAHC, Washington, US
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

Architects Monk Mackenzie created an interior box to house the new studios
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
BIG associate Jeremy Siegel is leading the BIG U project in New York
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

CopenHill is part of an extensive regeneration of the former industrial dockland area of Amager
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

features
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

cladkit product news
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
cladkit product news
Atelier Alain Ellouz launches handcrafted precious stone lighting collection
LYRA has a sleek, cylindrical design complete with an elegant brass dimming switch
Megan Whitby
LYRA, GAMA, MONA and ATHENA are the first pieces from designer Atelier Alain Ellouz’s new.édition collection of handcrafted stone lighting ...
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
cladkit product news
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates