Pharrell's Toronto tower, Untitled, will be parametric, natural and universal

With water moving in the building the way it does, there's this continuous flow of motion that's recharging to people.
– Pharrell Williams

Untitled Toronto, the residential tower designed by musician Pharrell Williams in collaboration with IBI Group and U31, will combine parametric design, natural elements and "universal spaces" intended to act as a backdrop for the lifestyles of its residents.

The development will comprise two towers with a shared podium and was inspired by the concept of a jugalbandi – a performance in Indian classical music featuring an intricate duet between two solo musicians.

In this instance, lead architect at IBI Group Mansoor Kazerouni sought to intertwine the design of the building with Pharrell’s song Gust of Wind, shaping the balconies to match the song's waveform.

Kazerouni said: “We arrived at the concept fairly early in the process and worked with Pharrell to select a song that really meant something to him and could help bring this idea to life. There is a sophisticated, elemental feel to the building, which is why Gust of Wind works so well.

"Once we had the song, there was a lot of testing and iterating to find the right notes that would produce the most fluidity. What’s cool is as you go around the building, no two faces are the same. They all represent different moments from Gust of Wind."

The tower houses 751 condominium suites ranging from studios to three bedrooms, while a separate, adjacent building that is also part of the new development will house 413 homes split between affordable housing, mid-range and market units.

Residents at Untitled will have access to 32,000sq ft (3,000sq m) of amenities, including a wellness centre with a spa and an indoor-outdoor pool, a co-working garden lounge, a screening room, a kids club, a rec room, a social lounge and a private dining space with a sake tasting area.

The interior spaces were designed by Kelly Cray of U31 to convey a sense of universality.

Cray explained: "The palette is fairly unique in how it emphasizes darker tones balanced with natural materials. They combine to create these really compelling environments. Everything is engineered towards supporting the function of the room. When we transition into the gym or the rec room, the palette shifts to brighter tones in specific spaces to encourage activity and play."

Williams said: "To me, the key elements were water and space. With water moving in the building the way it does, there's this continuous flow of motion that's recharging to people. Certain places just hit us as humans, reminding us that we're alive."

Units at Untitled are due to go on sale next year.

Pharrell Williams  Toronto  tower  residential 
Untitled Toronto, the residential tower designed by musician Pharrell Williams in collaboration with IBI Group and U31, will combine parametric design, natural elements and "universal spaces" intended to act as a backdrop for the lifestyles of its residents. The development will comprise two towers with a shared podium and was inspired by the concept of a jugalbandi – a performance in Indian classical music featuring an intricate duet between two
CLD,PRO,ARC,DES,DEV
The tower's balconies were shaped to match the waveform of Pharrell's song Gust of Wind / Norm Li
More news
News stories: 1 - 30 of 7294     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7294     
 
 
 
company profile
Company profile: Polin Group
Market leader in design, manufacturing and installation of waterslides and water leisure developments.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Interview: Elizabeth de Portzamparc
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

The platforms offer ‘different senses of excitement and enclosure’
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

features
Houston’s Memorial Park is being restored following hurricane damage
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Danish landscape architecture firm SLA designed the rooftop park to attract a range of wildlife
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Norman Foster and his team were responsible for the architecture and interior design
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates