Peter Zumthor unveils design for Basel's Beyeler Foundation extension

I want to create buildings that are loved. Having the chance to do so in Basel, the city of my youth, is a particular honour for me
– Peter Zumthor

Swiss architect Peter Zumthor has presented his designs for the extension of Renzo Piano’s Fondation Beyeler in Basel.

The CHF100m (US$101m, €92.2m, £78.1m) project will be constructed on the previously private land of the Iselin-Weber Park. It will see the addition of a simple service building for administration and deliveries, a transparent pavilion for events and a House for Art to display expanded collections of modern and contemporary art.

The latter appears monolithic and has a sculptural form – “as if hewn from a massive block,” according to the architect – and responds to the mature trees surrounding it.

Zumthor’s design concept is adapted to the village-like character of the Riehen municipality, and is intended to blend harmoniously into the natural environment. The new structures will create a subtle link between the two parks, designed by Jean-François Caillat in the early 19th century, doubling the museum’s outdoor public space.

Explaining his vision, Zumthor said: “I want to create buildings that are loved. Having the chance to do so in Basel, the city of my youth, is a particular honour for me.”

According to the directors of the foundation, the extension is required to allow for the organisation of cultural events and art education, and to offer more space for permanent collections of art in what is the most visited art museum in Switzerland.

Currently, cultural events have to take place in the galleries of Piano’s museum building, creating organisational and technical challenges and additional costs.

“Peter Zumthor brings great experience to the construction of cultural buildings and has the necessary sensitivity to build a museum of outstanding quality in this very special spot in the heart of Riehen,” said Sam Keller, the director of the Fondation Beyeler.

“The interaction between human beings, nature, art and architecture that has always characterised the Fondation Beyeler will be as successfully achieved as it was twenty years ago by Renzo Piano.”

The acquisition of the land and existing buildings, funding of the new building, and operating and maintenance costs for the first ten years is being privately financed. An amount of CHF 50m (US$50.5m, €46m, £39m) has already been committed.

An international jury composed of prominent figures from the worlds of art and design – including architects Jean Nouvel, Annabelle Selldorf and outgoing Tate director Sir Nicholas Serota – unanimously selected Zumthor to lead the project. He was chosen for his history of designing museum buildings, such as the Kunsthaus Bregenz, the Kolumba Kunstmuseum in Cologne and the forthcoming Los Angeles County Museum of Art.

The Fondation Beyeler is and has attracted over 6.2 million people from all continents since its inauguration in 1997.

An exclusive interview with Zumthor appeared in the Q1 2017 issue of CLADmag. Speaking about his desire to create emotional spaces, he said: “As an architect you have to follow the technical levels, the urbanistic levels and so on, but the most important is probably a beautiful unity of use, atmosphere, space. So that the kitchen of my mother looks the kitchen of my mother and not like something strange. It’s about the real thing. That’s what I go for.

“I don’t treat the profession of architecture as a profession of arranging and inventing forms. You don’t hear anything from me like that. These things I want to do need a form, and so I give them this form. I’m extremely sensitive to things which don’t work.”

In his own words

Peter Zumthor on the design of the new museum

The long-stretching grounds of the Beyeler Museum in Riehen that owes much of its character to the outline of the Baroque Berowergut, is to be extended to the south into the existing Iselin-Weber Park. This historic park with its stock of mature trees, which has remained private until now, is a discovery. As part of the new grounds of the Museum it will be opened and become accessible to the public.

Sitting between these two historic Parks is the Bachtelenweg, an old existing route that leads from the village of Riehen down to Langen Erlen. It is there that three new buildings are situated as part of our design for the extension of the Fondation Beyeler. Just as the impressive museum by Renzo Piano responds to the length of the site to the north with its linearity, so the three additions in the south; the new ”House for Art”, the Service Building and the Pavilion, are arranged more freely, intertwining with the historical buildings at the outer rim of the village.

At the entrance of Iselin-Weber Park, the biggest of the three buildings, is exclusively dedicated to art. Its rooms are all naturally lit and provide views into the surrounding park and the landscape beyond.

By the Bachtelenweg, the smaller Service Building houses technical and administrative functions for the running of the museum – the delivery of art, storage and offices. It forms a new gateway into the museum complex, covering a party wall of an existing building to the east. It has an underground connection to the new “House for Art”.

With only one story, the third building, designed for events, assumes the character of a garden pavilion. It lies in the middle of the extended site creating a relationship between the new “House for Art”, the existing historical buildings and the Renzo piano building. It is a place for artist talks, film screenings, concerts, lectures and vernissages etc., but also a place to relax, talk and read. A light timber roof grows from the back of the existing Berower Park garden wall, sheltering the interior. The façade facing the park is glazed and can be slid open. It is protected from the sun and rain with a generous overhang – an invitation to relax in the open air.

The new “House for Art” appears monolithic and has a sculptural form, as if hewn from a massive block – one can readily appreciate it as a response to the impressive mature trees surrounding it. It is made of rammed concrete that comes to life with the irregular stratification of layer upon layer of naturally settling concrete, notable in the entire façade. Its structure is open porous. The gravel and sand used in this type of rammed concrete are quarried from Jura chalk and give the overall building a warm and light colour.

The interior of the new “House for Art” offers approximately 1,500 square meters of exhibition space over three floors that vary in height. The floor plan shows three intertwined wings and a central core with elevator and ancillary rooms around which the enclosure finds a fulcrum. Moving from room to room and climbing the stairs, the sequence of the bright chalk-coloured spaces evolve from the entrance at the Bachtelenweg to a large double height hall with an impressively large window allowing direct views of the trees in front of the northwest façade. Through the leaves and branches it is possible to see Tüllinger Hill in the distance. The building has the character of a spacious villa for the viewing and contemplation of art, tailor-made for this specific place.

Peter Zumthor  Basel  Beyeler Foundation  Switzerland  Renzo Piano 
Related stories
16 Sep 2016

Peter Zumthor returns home to Basel to extend Renzo Piano's Fondation Beyeler art museum

Swiss architect Peter Zumthor has presented his designs for the extension of Renzo Piano’s Fondation Beyeler in Basel. The CHF100m (US$101m, €92.2m, £78.1m) project will be constructed on the previously private land of the Iselin-Weber Park. It will see the addition of a simple service building for administration and deliveries, a transparent pavilion for events and a House for Art to display expanded collections of modern and contemporary art. The
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES,PHR
Zumthor’s design concept is adapted to Riehen’s village-like character and is intended to blend harmoniously into the natural environment / Atelier Peter Zumthor
More news
News stories: 1 - 30 of 7785     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7785     
 
 
 
company profile
Company profile: Willmott Dixon
Willmott Dixon delivers the social infrastructure that people depend on in their daily lives. We partner with our customers to focus on the services they want to provide, not just the building we construct, and we are committed to achieving a higher social purpose through our work.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Decq opened the Confluence Institute architectural school in 2014
Decq has been recognised for raising the profile of women in architecture
"Things have improved, but not enough"

On women in architecture

Weisz sees cities as ‘the engines of human innovation and activity’, which means that investment in their design will reap huge social rewards
Claire Weisz
"I prefer to be labelled a feminist architect than a female architect. I’d love to work with more women"

The WXY co-founder and urbanist with a passion for improving our public spaces

Chris Godfrey heads up the global residential business at Hirsch Bedner
"Vastu can be dated back to at least the 6th century and is deeply rooted in the physical and spiritual fabric of Hindu society"

Chris Godfrey of global architecture practice Hirsch Bedner, on bringing a spiritual dimension to residential architecture in India

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
The museum’s skeletal roof soars above a public plaza
I want to use engineering to push the limits of expression
"We want to impress a child with this design and find elements that excite them. I want them to think, ‘Wow, this is where the Meridian Line passes through!’"

The controversial Spanish architect opens up about his critics, what inspires him and his £1bn vision for London

Callebaut interned with Odile Decq before setting up his practice
"It’s about tracing the evolution of thermal practices"

Eco architect Vincent Callebaut has won a competition to redesign ancient thermal baths in the Savoyard town of Aix-les-Bains, France

features
Daniel Sundlin
"What defines BIG’s style of visual communication is that our diagrams clearly capture the essence of our projects, meaning that it’s very easy for people who don’t know our projects well to understand them."

The vision for Google's UK and US HQs

Architect Morten Schmidt, left, and artist James Turrell are collaborating on an installation for the ARos Aarhus Art Museum, called The Next Level
"We will create an experience of real colour and energy"

Using colour and energy for their vast ARos Aarhus Art Museum installation

One of Starck’s guestrooms
Kravitz and Starck worked on the project
"A cheeky interpretation of luxury hospitality"

Collaborate on the W Las Vegas

cladkit product news
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Eco Resort Network conference to convene in Mauritius this May
The event will be hosted in the Mauritius in 2024
Megan Whitby
Hospitality industry event Eco Resort Network is set to take place at the Ravenala Attitude Hotel, Turtle Bay, Mauritius, from ...
cladkit product news
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
CSI Design Expo Americas 2024 announces new Attractions & Entertainment Technology Zone
The event will allow buyers and suppliers to meet
Magali Robathan
Cruise Ship Interiors (CSI) invites cruise lines, shipyards, design studios, outfitters, and suppliers to take part in CSI Design Expo ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates