Neutelings Riedijk transform vast railway station into mixed-use indoor city

Neutelings Riedijk Architects are transforming a former railway station in Brussels into a vast mixed-use "covered city" with public realm and event spaces, places to eat and drink, retail offerings and workspaces.

Gare Maritime dates from the beginning of the 20th century and comprises five parallel steel-framed structures – three larger and two smaller – in total measuring 280m (919ft) long, 140m (459ft) wide and 24m (79ft) high.

The design for the 45,000sq m (484,000sq ft) site sees the building filled with a network of boulevards, streets, parks and squares, without the structure itself being modified.

Twelve new pavilions are being added inside two of the building's three main halls to accommodate its new programme, with the building's large central hall to be kept open for public events.

The new pavilions are constructed entirely of wood and will house offices, shops, workshops, showrooms and creative spaces, with all floors designed to be adaptable for different uses.

The two smaller halls on at the outside edges of the building will become boulevards or 'ramblas' for pedestrians.

Neutelings Riedijk Architects said: "The combination of a former railway station and contemporary office and retail concepts makes the Gare Maritime a unique project. Besides creating a pleasant place to stay for everyday users, the project also has the ambition to become one of the main tourist attractions in the Brussels Region."

The first pavilion was delivered to the site in September and the project is expected to be completed in mid-2020.

Neutelings Riedijk Architects  mixed-use  Brussels 
Neutelings Riedijk Architects are transforming a former railway station in Brussels into a vast mixed-use "covered city" with public realm and event spaces, places to eat and drink, retail offerings and workspaces. Gare Maritime dates from the beginning of the 20th century and comprises five parallel steel-framed structures – three larger and two smaller – in total measuring 280m (919ft) long, 140m (459ft) wide and 24m (79ft) high. The design
CLD,PRO,ARC,DES,URBR
Twelve new pavilions are being added inside two of the building's three main halls / Extensa
More news
News stories: 1 - 30 of 7294     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7294     
 
 
 
company profile
Company profile: DJW
DJW offer a way to interpret your story through the use of technology. We can provide Audio Visual consultancy to assist in the planning stage, follow up with AV system design, supply and installation, and provide a bespoke control system to suit your operational needs.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Health & Fitness: Working it
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The spa and fitness centre on the 57th floor end in an infinity-edge pool with views across Philadelphia
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Houston’s Memorial Park is being restored following hurricane damage
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The transparent structure is defined by delicate columns, offering views inside and out
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

features
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Cargo nets
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Earthy tones and natural materials create a relaxed feel
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates