Collidanielarchitetto designs eclectic and experimental Covent Garden restaurant

VyTA Covent Garden is a wonderland of colours and shapes, designed to surprise, celebrate and entertain people who’s looking for a world of pleasure and emotions.
– Daniela Colli

Collidanielarchitetto's design of the first venue outside Italy for restaurant chain VyTA is an "eclectic and experimental" conversion of a space in London's Grade II listed Covent Garden Market.

Collidanielarchitetto says the project draws on both contemporary design and the "architectural culture of the sixties." This has been translated to wooden walls and lacquered surfaces, inlays and friezes, glass and metals used throughout the space.

The lower floor, where visitors arrive, is designed to be intimate and welcoming. A polychrome marble floor, inspired by the artworks of the futurist painter Giacomo Balla, rhombus shapes and white vaulted ceilings throughout are used to bring continuity to the downstairs rooms. The spaces are finished with burgundy velvet-upholstered seating and brass tables.

The upper level of the restaurant is accessed via a rosewood staircase that rises around a green Alpi marble wall, with gold-coloured wallpaper and matching brass fittings. The Alpi marble and brass theme is carried through upstairs, where large windows allow natural light into the cocktail bar. Again, polished brass and green Alpi marble dominate the bar counter.


Two terraces with cushioned metal seating provide an opportunity for visitors to sit outside, with the emerald metal drawing through the green theme of the interior marble and matching the metalwork of the Covent Garden dome.

Discussing the design, Daniela Colli, founder of the Collidanielarchitetto, said: "VyTA Covent Garden is a wonderland of colours and shapes, designed to surprise, celebrate and entertain people who’s looking for a world of pleasure and emotions."

VyTA Covent Garden opened this summer.

Collidanielarchitetto  VyTa  London  Covent Garden  restaurant 
Collidanielarchitetto 's design of the first venue outside Italy for restaurant chain VyTA is an "eclectic and experimental" conversion of a space in London's Grade II listed Covent Garden Market. Collidanielarchitetto says the project draws on both contemporary design and the "architectural culture of the sixties." This has been translated to wooden walls and lacquered surfaces, inlays and friezes, glass and metals used throughout the space. The lower floor, where
CLD,HHR,RST,PRO,ARC,DES
Collidanielarchitetto says the project draws on both contemporary design and the architectural culture of the sixties / Matteo Piazza
More news
News stories: 1 - 30 of 7390     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7390     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Barr + Wray Ltd
Founded in 1959, Barr + Wray is recognised as a world-leading provider of spa design, engineering, and pool and spa equipment.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Wellness: Room with a view
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

The spa and fitness centre on the 57th floor end in an infinity-edge pool with views across Philadelphia
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The project to restore Houson’s Memorial Park is ongoing
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The eighth floor Suite Terrace is inspired by ‘Californian cool’
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

features
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The James-Simon-Galerie translates the historical theme of colonnades into modern form
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates