Addenda's glass-wrapped concrete Black Box houses new Bauhaus Museum Dessau

We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold, so we built a kind of winter coat made of glass
– Roberto Gonzales

The new Addenda Architects-designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany.

The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the optimal climatic conditions to preserve the 49,000 exhibits in the Bauhaus Dessau Foundation collection.

With its stilts rising five metres above visitors' heads, the unit is accessible via two stairwells from the ground floor, where there is the Open Stage, a flexible multipurpose space with a lobby, ticket desk, cafe and shop, and 600sq m (1,970sq ft) of space for changing exhibitions.

Roberto Gonzalez of Addenda Architects said: "Our basic concept for the museum was to create a large, flexible space so that exhibitions and workshops can take place without feeling restricted in any way by the architecture. We obviously had to integrate this idea with the requirements for the museum: it had to provide an area of 1,500sq m (16,150 sq ft) for the collection, protect the exhibits from direct sunlight and offer ideal climatic conditions.

"This is how we came up with the idea for the Black Box, a closed concrete cube that floats above the ground. At almost 100m (328ft) in length and 18m (59ft) in width, the Black Box is supported by two staircases, which are 50m (164ft) apart. It doesn't have any supporting columns.

"Of course, we couldn't just leave the space below the Black Box open. We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold. So we built a kind of winter coat made of glass. This glass façade protects the building, but it also created additional space for exhibitions, events and offices on the ground floor."

Gonzalez also revealed that the Black Box is constructed "like a bridge", in that it is bent upwards at the ends, which will allow it to settle into a horizontal line over a period of years, pulled down by its own weight and that of its exhibits and visitors.

"That's not going to happen immediately but in the course of the next maybe 20 years. Because the Black Box is made of concrete and steel, the outcome can't be calculated exactly. There is some wiggle room – which is much larger than is standard."

Addenda was chosen to design the Bauhaus Museum Dessau following a competition that received 831 submissions. Construction took just under two-and-a-half years, with a €28m (US$31m, £25m) project budget, and Germany's Chancellor Angela Merkel was on hand to cut the ribbon at the opening ceremony.

Bauhaus  Bauhaus Museum Dessau  Bauhaus Dessau Foundation  Dessau  Addenda Architects 
Related stories
05 Apr 2019

New Bauhaus Museum to inaugurate over weekend in honour of minimalist design school

14 Sep 2015

Creative tension: new Bauhaus museum to be designed by architects with opposing styles

The new Addenda Architects -designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany. The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
A night-time view of the museum, with the interior Black Box visible above the ground floor / Stiftung Bauhaus Dessau / Thomas Meyer / Ostkreuz, 2019
More news
News stories: 1 - 30 of 7062     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7062     
 
 
 
company profile
Company profile: Barr + Wray Ltd
Founded in 1959, Barr + Wray is recognised as a world-leading provider of spa design, engineering, and pool and spa equipment.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Richmond BridgePark plan proposes repurposing an old bridge to create a pedestrian and cycle pathway
"Infrastructure is the manifestation of our collective investment in the functioning of our urban places"

FromLA'sRiver Projectto thetransformationof NewYork’s Erie CanalBuro Happold'sAliceShay explores some of the world's mostinnovativeadaptivereuseprojects

Mahdavi designed pastel interiors for the recently opened Laduree store and cafe in Tokyo
After working for Christian Liaigre in Paris, Mahdavi launched her practice in 1999
"I never thought it was a talent. I just did it very naturally, without thinking"

The ‘queen of colour’ on her nomadic childhood, being fearless and choosing the exact right shade of pink for the Sketch Gallery restaurant

features
Ninety per cent of 
the site’s trees will be preserved, with the rest used as wood for furniture
"Like other cultural institutions, libraries provide something that the internet cannot: genuine human interaction"

How excitingnewprojects arechanging theface oflibrarydesign

The stadium features a range of bars as well as an onsite craft beer microbrewery
Populous’ Christopher Lee has designed more than 30 stadia across five continents
"Our new stadium and wider scheme has been developed to deliver an unrivalled fan experience and significant benefits to our local community. We want to make this venue a world class sports and entertainment destination for everyone, in our birthplace of Tottenham - Daniel Levy, Tottenham Hotspur FC chair "

Tom Walker exploresthe storybehind TottenhamHotspur’sgroundbreakingnew footballstadium

features
Mikyoung Kim
"Nature isn’t rigid. It’s open-ended; that’s its beauty"

The Boston-based landscape architect on blending art and science to design creative spaces that bring communities closer

De Portzamparc designed
the Museum of Brittany, which opened in Rennes in 2006
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

cladkit product news
nea studio showcase seaweed's design potential with hand-crafted algae lamps
The seaweed lamps were inspired by Edwards Anker's ethos of incorporating local and organic materials in her designs to give them a sense of place
Lauren Heath-Jones
Nina Edwards Anker, a Brooklyn-based designer and founder of architecture and design practice nea studio, has created a new collection ...
Paul Kelley pushes 'technical boundaries' with modular furniture cube system
The system is designed to enable users to create multifunctional, adaptable pieces, where they are in complete control of the design and function of their furniture
Lauren Heath-Jones
British designer Paul Kelley has created a modular magnetic cube furniture system that enables users to create multifunctional, adaptable pieces, ...
Crown overhaul changing rooms at Saunton Sands spa
Crown Sports Lockers installed rain of Nebraska Oak clothes lockers with RFID Digilocks in the changing rooms
Lauren Heath-Jones
Saunton Sands Hotel in Devon, UK, has completed a £2m expansion of its spa and wellness facilities. The upgrade included ...
cladkit product news
Alusid's Sequel collection combines craftsmanship and sustainability says founder
The Sequel collection is billed as the 'most waste-efficient and sustainable' on the market
Lauren Heath-Jones
Alusid, a creator of eco-friendly surfaces, has partnered with Parkside to launch the Sequel range, the brand's first collection of ...
Mater partners with Ditzel family to create eco-friendly furniture using reclaimed plastic
The furniture uses plastic from recycled fishing nets
Lauren Heath-Jones
Mater, an ethical design brand based in Denmark, has launched a furniture collection made from plastic reclaimed from the ocean. ...
Duravit launches Tempano shower trays
The Tempano trays feature a state-of-the-art design that combines a linear slope with a high drainage rate
Lauren Heath-Jones
Duravit, a Germany-based bathroom fixtures company, has launched Tempano, a series of easy-to-install shower trays for the home. Available in ...
cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
BD Barcelona Design reveals Cristallo by the late Alessandro Mendini
Cristallo was the last design from acclaimed designer and architect Alessandro Mendini
Lauren Heath-Jones
Design Studio BD Barcelona Design has released Cristallo, a limited-edition cabinet designed by the late architect and designer Alessandro Mendini, ...
Tom Dixon Studio to relaunch iconic Pylon chair
Pylon was first designed more than 20 years ago
Lauren Heath-Jones
Originally conceived in his metal workshop in the early 90's, the Pylon chair was Dixon's attempt to create the world's ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates