Culture

Queen Elizabeth Hall

Architecture studio SimpsonHaugh have completed a renovation of one of Belgium’s most important cultural landmarks, the Queen Elisabeth Hall in Antwerp


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The Belgian concert venue had its soft launch over a year ago – and has since picked up a nomination for Cultural Building of the Year – but has only just officially opened. It is located within the Elisabeth Centre, a 19th-century Art Nouveau cultural complex that includes Antwerp Zoo, one of Europe’s oldest attractions.

Before its transformation, the hall had become known for its poor sound quality and separation from the zoo – a result of a previous conversion in the 1950s repairing damage inflicted during the Second World War.

In 2009, the society that owns both the zoo and the wider complex announced plans to breathe new life into the site, creating a concert hall “to rival the best in the world”.

Complex constraints
Architectural practice SimpsonHaugh were commissioned to improve comfort levels and acoustic quality, bring in more natural light and forge a more harmonious relationship with the historic adjoining buildings.

The constraints facing the architectural team were complex: the site is a historic monument, there are important interfaces with other cultural activities, and a fixed budget and tight construction programme were set.

The studio collaborated with acoustic specialists Kirkegaard Associates to alter the layout of the interiors, improving sound quality and circulation.

“While the overall boundaries of the hall were defined by its location at the heart of the existing historic buildings, the design team explored various configurations for the new room within this envelope,” said Anthony McCreery, collaborating consultant at Kirkegaard.

“We employed a variety of techniques, including physical and computer modelling to optimise and refine the room geometry and finishes.”

Stuart Mills, partner at SimpsonHaugh, added: “We chose a ‘shoebox’ configuration, as that allowed us to insert a dramatic atrium between the new and existing structures.

“An innovative concrete frame reconciles the very high acoustic mass necessary for the hall with the need for column-free space below. By contrast, a lightweight steel structure spans between the auditorium and a carefully restored Art Nouveau façade, allowing sunlight to flood the foyers.”

A focus on the sound
To improve the acoustics of the space, an acoustically transparent bronze mesh has been installed across the ceiling and balconies.

Rather than being reflected, sound energy is allowed to pass through the mesh to reach the hall’s walls, engaging with the full volume of the space. The mesh also forms a cladding for the reflectors, which can be adjusted to fine-tune the room’s acoustics, and is complemented by retractable fabric banners that can be deployed to vary the reverberation time in the room. Visually, it serves as a shimmering backdrop to the orchestra, with its appearance changing according to the lighting conditions.

In the rest of the building, a new public space has been created on the ground floor that connects the site’s different cultural activities, restoring the lost link with the zoo. Original 19th-century murals have been restored, and the new-look foyers have been designed to complement the hall’s aesthetics with natural finishes such as timber, travertine and bronze.

The Queen Elisabeth concert hall now provides a home for the resident Antwerp Symphony Orchestra and visiting international orchestras.

SimpsonHaugh have worked on numerous residential and cultural projects across Europe, most notably on the one million sq ft first phase of London’s Battersea Power Station.

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The spa was designed by Stockholm-based architectural practice DAP. The tranquil styling continues into the bedrooms and public spaces.
Food comes from a small urban farm
"The key to a happy and successful society is a philosophy that places wellness at the heart of everything"

Calvin Tsao and brother Frederick are reviving the Chinese culture of physical and mental wellbeing with their Octave Living development company, as Christopher DeWolf discovers

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Shafts of light illuminate the house during the day through openings which align with the stars in the night sky.
"It’s important for people to be rooted in place. This is a very special house, with powerful connections to nature"

Jennifier Beningfield has built her dream home in South Africa, using ancient building methods

Family space at Leaf House, the Green Village Bali. The architects found a way to preserve bamboo using Borax
"We want people to feel there’s hope and possibility and magic in the world"

John and Elora Hardy live a wildlife in the jungles of Bali. Magali Robathan finds out more about their work

Education in healthy living is part of the Serenbe culture
"Residents share stories with me of how Serenbe has changed their lives for the better and they are healthier and happier - Steve Nygren"

The original wellness community at Serenbe is expanding, with a new hamlet dedicated to health. Jane Kitchen paid a visit

Wellness kitchen
"I’ve used my own life as a living lab to study the hurdles from a busy career mom’s perspective"

Veronica Schreibeis Smith couldn’t find a kitchen which worked for her plant-based diet, so she invented the wellness kitchen

Artwork includes this moss art sculpture by biophilic designer Joe Zazzera
"If you look closely at the walls, they almost look like layers of the Grand Canyon. When you use rammed earth, you get wavy lines where the material has been compacted"

Well building guru Jason McLennan opens his home and shares his thoughts about environmental design with Well Home

cladkit product news
Parkside opens flagship Chelsea showroom
The showroom is designed to inspire its clients
Lauren Heath-Jones
Parkside, a designer of contemporary porcelain and ceramic tiles, has opened its first showroom in the UK. Located in Chelsea ...
Designworks launches new glow-in-the-dark tile collection
The tiles contain light-absorbing luminous pigments so they glow-in-the-dark
Lauren Heath-Jones
High-end tile supplier Designworks has created a range of illuminous mosaic tiles for commercial use. Designed to bring light into ...
Dornbracht launches 'next generation' experience shower
Rainmoon is an innovative sensory shower experience designed for use in the home
Dornbracht is taking experience showers to the next level with its multi-sensory Rainmoon concept. “Rainmoon is a culmination of bliss ...
cladkit product news
EAS PREVIEW: Bright Buildings to exhibit BrightOpen designs
Bright Buildings will be showcasing its range of BrightOpen buildings
At this year’s Euro Attractions Show (EAS), design and architecture firm Bright Buildings will be exhibiting its range of BrightOpen ...
Bartok Design installs 'transformative' soaking tubs in SpaFusion at Pallazzo Varignana
Bartok Design creates traditional Japanese soaking tubs
Lauren Heath-Jones
Bartok Design, a Japan-based supplier of Ofuro (Japanese bathtubs), has completed a major installation at the newly opened SpaFusion at ...
Aotta launches sound panels made from hemp husks
The panels are designed to maintain 'healthy spaces' and consist of Hemp husks fashioned into a natural porous membrane that absorbs sound
Lauren Heath-Jones
Russian design studio Aotta has developed a range of eco-friendly, sound-absorbing panels made from the waste products of hemp seeds. ...
cladkit product news
Bright Buildings to create UK's first 'open sky' swimming pool
Bright Buildings will create the retractable roof for the Open Sky pool at Ivybridge Leisure Centre
Lauren Heath-Jones
Leisure operator Fusion Lifestyle has announced that it will invest millions of pounds over the course of the next three ...
Carlo Ratti's 'wonder wall' robot could become reality with kickstarter campaign
Unveiled at Milan Design Week, as part of Ratti's Living Nature installation, the Scribit is the result of Ratti's ongoing investigation into and development of writing machines
Lauren Heath-Jones
Carlo Ratti Associatti has developed an intelligent robot capable of writing and drawing on vertical surfaces. Called Scribit, the device ...
Artemide excites with latest lighting collection
Designer Alejandro Aravena created O to 'reconcile the needs of the natural and the urban environment'
Lauren Heath-Jones
Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog and de Meuron, Neri & Hu, MAD Architects and Elemental, the firm of Pritzker winner ...