Culture

Queen Elizabeth Hall

Architecture studio SimpsonHaugh have completed a renovation of one of Belgium’s most important cultural landmarks, the Queen Elisabeth Hall in Antwerp


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The Belgian concert venue had its soft launch over a year ago – and has since picked up a nomination for Cultural Building of the Year – but has only just officially opened. It is located within the Elisabeth Centre, a 19th-century Art Nouveau cultural complex that includes Antwerp Zoo, one of Europe’s oldest attractions.

Before its transformation, the hall had become known for its poor sound quality and separation from the zoo – a result of a previous conversion in the 1950s repairing damage inflicted during the Second World War.

In 2009, the society that owns both the zoo and the wider complex announced plans to breathe new life into the site, creating a concert hall “to rival the best in the world”.

Complex constraints
Architectural practice SimpsonHaugh were commissioned to improve comfort levels and acoustic quality, bring in more natural light and forge a more harmonious relationship with the historic adjoining buildings.

The constraints facing the architectural team were complex: the site is a historic monument, there are important interfaces with other cultural activities, and a fixed budget and tight construction programme were set.

The studio collaborated with acoustic specialists Kirkegaard Associates to alter the layout of the interiors, improving sound quality and circulation.

“While the overall boundaries of the hall were defined by its location at the heart of the existing historic buildings, the design team explored various configurations for the new room within this envelope,” said Anthony McCreery, collaborating consultant at Kirkegaard.

“We employed a variety of techniques, including physical and computer modelling to optimise and refine the room geometry and finishes.”

Stuart Mills, partner at SimpsonHaugh, added: “We chose a ‘shoebox’ configuration, as that allowed us to insert a dramatic atrium between the new and existing structures.

“An innovative concrete frame reconciles the very high acoustic mass necessary for the hall with the need for column-free space below. By contrast, a lightweight steel structure spans between the auditorium and a carefully restored Art Nouveau façade, allowing sunlight to flood the foyers.”

A focus on the sound
To improve the acoustics of the space, an acoustically transparent bronze mesh has been installed across the ceiling and balconies.

Rather than being reflected, sound energy is allowed to pass through the mesh to reach the hall’s walls, engaging with the full volume of the space. The mesh also forms a cladding for the reflectors, which can be adjusted to fine-tune the room’s acoustics, and is complemented by retractable fabric banners that can be deployed to vary the reverberation time in the room. Visually, it serves as a shimmering backdrop to the orchestra, with its appearance changing according to the lighting conditions.

In the rest of the building, a new public space has been created on the ground floor that connects the site’s different cultural activities, restoring the lost link with the zoo. Original 19th-century murals have been restored, and the new-look foyers have been designed to complement the hall’s aesthetics with natural finishes such as timber, travertine and bronze.

The Queen Elisabeth concert hall now provides a home for the resident Antwerp Symphony Orchestra and visiting international orchestras.

SimpsonHaugh have worked on numerous residential and cultural projects across Europe, most notably on the one million sq ft first phase of London’s Battersea Power Station.

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: TVS Group
TVS has a broad portfolio of products, including high-performing shock pads, surfaces for sport, fitness and play, as well as highly specialised acoustic materials for noise and vibration control.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Quay Quarter Tower in Sydney reuses around two thirds of the existing structure to create the new building
Kim Herforth Nielsen founded 3XN in 1986 with Lars Frank Nielsen and Hans Peter Svendler Nielsen
"I always wanted to do more than just designing buildings"

How Danish firm 3XN is harnessing the power of architecture to shape human behaviour

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The foyer at the Matsumoto Performing Arts Centre
Toyo Ito was born in Seoul in 1941. He studied architecture at the University of Tokyo
"I have one dream with my work. Architecture should equal nature"

The Pritzker Prize-winner talks about inspiration, battling bureaucracy and the Tokyo National Olympic Stadium saga with Kim Megson

Moxy is a fun brand designed for Millennial travellers
"Millennials are pushing us architects to design hotels with distinct personalities"

Sameness is out, authenticity is in when it comes to designing for millennials says Greg Keffer

Rockwell Group were responsible for the interior design of EMC2 in Chicago
"Millennials are investing more in experiences versus physical things"

How millennial travellers are transforming hotel design

cladkit product news
Dornbracht launches 'next generation' experience shower
Rainmoon is an innovative sensory shower experience designed for use in the home
Dornbracht is taking experience showers to the next level with its multi-sensory Rainmoon concept. “Rainmoon is a culmination of bliss ...
Designworks launches new glow-in-the-dark tile collection
The tiles contain light-absorbing luminous pigments so they glow-in-the-dark
Lauren Heath-Jones
High-end tile supplier Designworks has created a range of illuminous mosaic tiles for commercial use. Designed to bring light into ...
Tredje Natur launches Climate Tile to bring green spaces to urban settings
Tredje Natur has installed the pilot system of its Climate Tile system in the Nørrebro area of Copenhagen
Lauren Heath-Jones
Danish company Tredje Natur (Third Nature) has recently installed the pilot system of its innovative street paving system in the ...
cladkit product news
John Pawson reimagines oil lantern for Wästberg
The Holocene No. 4 reflects Pawson's pared-back style and neutral palette
Lauren Heath-Jones
Swedish lighting company Wästberg has expanded its Holocene collection, with a new addition, Holocene No. 4, designed by acclaimed architect ...
Zaha Hadid Design partners with Royal Thai to create carpet collection celebrating Zaha Hadid's legacy
The carpets capture Hadid's notable use of layering and interweaving as well as her use of light and shadow
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with carpet manufacturer Royal Thai to create a new carpet collection inspired by the work ...
Bartok Design installs 'transformative' soaking tubs in SpaFusion at Pallazzo Varignana
Bartok Design creates traditional Japanese soaking tubs
Lauren Heath-Jones
Bartok Design, a Japan-based supplier of Ofuro (Japanese bathtubs), has completed a major installation at the newly opened SpaFusion at ...
cladkit product news
Artemide excites with latest lighting collection
Designer Alejandro Aravena created O to 'reconcile the needs of the natural and the urban environment'
Lauren Heath-Jones
Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog and de Meuron, Neri & Hu, MAD Architects and Elemental, the firm of Pritzker winner ...
EAS PREVIEW: Bright Buildings to exhibit BrightOpen designs
Bright Buildings will be showcasing its range of BrightOpen buildings
At this year’s Euro Attractions Show (EAS), design and architecture firm Bright Buildings will be exhibiting its range of BrightOpen ...
Aotta launches sound panels made from hemp husks
The panels are designed to maintain 'healthy spaces' and consist of Hemp husks fashioned into a natural porous membrane that absorbs sound
Lauren Heath-Jones
Russian design studio Aotta has developed a range of eco-friendly, sound-absorbing panels made from the waste products of hemp seeds. ...