Queen Elizabeth Hall

Architecture studio SimpsonHaugh have completed a renovation of one of Belgium’s most important cultural landmarks, the Queen Elisabeth Hall in Antwerp

Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The Belgian concert venue had its soft launch over a year ago – and has since picked up a nomination for Cultural Building of the Year – but has only just officially opened. It is located within the Elisabeth Centre, a 19th-century Art Nouveau cultural complex that includes Antwerp Zoo, one of Europe’s oldest attractions.

Before its transformation, the hall had become known for its poor sound quality and separation from the zoo – a result of a previous conversion in the 1950s repairing damage inflicted during the Second World War.

In 2009, the society that owns both the zoo and the wider complex announced plans to breathe new life into the site, creating a concert hall “to rival the best in the world”.

Complex constraints
Architectural practice SimpsonHaugh were commissioned to improve comfort levels and acoustic quality, bring in more natural light and forge a more harmonious relationship with the historic adjoining buildings.

The constraints facing the architectural team were complex: the site is a historic monument, there are important interfaces with other cultural activities, and a fixed budget and tight construction programme were set.

The studio collaborated with acoustic specialists Kirkegaard Associates to alter the layout of the interiors, improving sound quality and circulation.

“While the overall boundaries of the hall were defined by its location at the heart of the existing historic buildings, the design team explored various configurations for the new room within this envelope,” said Anthony McCreery, collaborating consultant at Kirkegaard.

“We employed a variety of techniques, including physical and computer modelling to optimise and refine the room geometry and finishes.”

Stuart Mills, partner at SimpsonHaugh, added: “We chose a ‘shoebox’ configuration, as that allowed us to insert a dramatic atrium between the new and existing structures.

“An innovative concrete frame reconciles the very high acoustic mass necessary for the hall with the need for column-free space below. By contrast, a lightweight steel structure spans between the auditorium and a carefully restored Art Nouveau façade, allowing sunlight to flood the foyers.”

A focus on the sound
To improve the acoustics of the space, an acoustically transparent bronze mesh has been installed across the ceiling and balconies.

Rather than being reflected, sound energy is allowed to pass through the mesh to reach the hall’s walls, engaging with the full volume of the space. The mesh also forms a cladding for the reflectors, which can be adjusted to fine-tune the room’s acoustics, and is complemented by retractable fabric banners that can be deployed to vary the reverberation time in the room. Visually, it serves as a shimmering backdrop to the orchestra, with its appearance changing according to the lighting conditions.

In the rest of the building, a new public space has been created on the ground floor that connects the site’s different cultural activities, restoring the lost link with the zoo. Original 19th-century murals have been restored, and the new-look foyers have been designed to complement the hall’s aesthetics with natural finishes such as timber, travertine and bronze.

The Queen Elisabeth concert hall now provides a home for the resident Antwerp Symphony Orchestra and visiting international orchestras.

SimpsonHaugh have worked on numerous residential and cultural projects across Europe, most notably on the one million sq ft first phase of London’s Battersea Power Station.

Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: TVS Group
TVS has a broad portfolio of products, including high performing shock pads, surfaces for sport, fitness and play, as well as highly specialised acoustic materials for noise and vibration control.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Johannes Torpe is behind the design of the Red Mountain Resort, which will blend into the landscape
"We want to create the illusion that guests are entering another world when they arrive at the resort"

An Icelandic spa retreat inspired by surrealist folk tales

FS Shanghai at Pudong
Ed Ng
"Of all hospitality design, we feel that F&B is the most fun. You can be creative and it’s where you get all the limelight"

When ABConcept’s co-founder got The brief for the Four Seasons’ Mei Ume restaurant, he jumped straight on the plane to London. He tells us why

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
The Grade I listed building housing The Ned was designed by Edwin ‘Ned’ Lutyens
Lund has worked as a designer for Soho House since 2014. She co-led the design of The Ned
"My favourite part of the building is the original bank vault, in the belly of the building. It once stored gold bullion deposits of £335m"

On the challenges of creating The Ned

Among the cultural buildings designed by Steven Holl Architects – the Glasgow School of Art
Steven Holl is widely considered to be one of America’s most important and influential architects
" What sound is to music, light is to space "

The acclaimed architect speaks to CLAD about Donald Trump, Zaha Hadid and not being obedient

The Smile aimed to showcase the possibilities of timber construction
Alison Brooks
"The profession is changing"

We need to help the public understand that architects are on their side, argues The Smile designer

Tom Lindblom
"Public spaces support the widest diversity of experiences"

At last concrete proof that design is the critical factor that turns good experiences into great ones says Gensler’s Tom Lindblom

Designs for the Museo Nacional del Peru by Luis Longhi
Schreibeis Smith set up Vera Iconica Architecture in 2010
"Wellness is essentially an insurance policy to promote physical and mental long term health"

Raising the profile of wellness architecture

The stainless steel façade reflects the changing lighting conditions
"Whenever you’re looking at it, the elevation is running away from you, so it never looks quite as big as it really is "

FaulknerBrowns’ Dutch sports facility

cladkit product news
HawkinsBrown complete timber pool facility for 'swimming among the trees'
The space has been designed as 'a welcoming retreat that engages with the mature woodland setting through the use of natural materials and colour schemes'
Kim Megson
Architects HawkinsBrown have completed an elegant timber pool hidden among the trees for a school in the English county of ...
Brdr. Krüger to exhibit at IMM Cologne
The Theodor chair was named after studio co-founder Theodor Krüger
Lauren Heath-Jones
Danish furniture company Brdr. Krüger will showcase a range of new and existing pieces at international interiors show, IMM Cologne. ...
Matteo Thun Atelier create hospitality collection inspired by Mediterranean atmosphere
The collection is designed to integrate with numerous architecture and interior projects across the hospitality sector
Kim Megson
The studio of Italian architect and designer Matteo Thun have produced a new range of wooden furniture designed for everything ...
cladkit product news
AB Concept partners with House of Tai Ping for luxurious rug collection
The collection was inspired by the idea of looking down at the world from a great height
Lauren Heath-Jones
Design house AB Concept has partnered with bespoke rug specialist Tai Ping to create Nephele, an exclusive line of handcrafted ...
Hotel Crescent Court opens new spa following multi-million-dollar renovation
Hotel Crescent Court has reopened its spa after a multi-million dollar refurbishment
Lauren Heath-Jones
Hotel Crescent Court, a luxury hotel in Dallas, Texas, has reopened its spa and fitness centre after completing a multi-million-dollar ...
FAÇADE2017 winners 'diverse and remarkable', says SFE board member
Ramboll was awarded for the Blavatnik Building, Switchouse Extension of the Tate Moder
Lauren Heath-Jones
A trio of British leisure facilities have been honoured in the Façade2017 awards. Established in 2013 by the Society of ...
cladkit product news
Ma Yansong debuts out of this world furniture collection
Ma Yansong was inspired by science fiction and the possibility of life on Mars
Lauren Heath-Jones
Curation-led design gallery Gallery ALL debuted the MAD Martian Collection at Design Miami. Designed by Ma Yansong, founder and principal ...
Empex Watertoys partners with Singapore architecture firm on new splash park
Buds is a new splash park that caters to children aged 12 and under
Lauren Heath-Jones
Empex Watertoys has partnered with Singapore landscape architecture firm Playpoint Singapore Pte to create Buds, an exciting new splash park ...