CLAD people

Amanda Levete

Director AL_A


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The largest building project undertaken by London’s Victoria and Albert Museum (V&A) in over 100 years has opened to the public.

Architect Amanda Levete and her firm AL_A have designed the new V&A Exhibition Road Quarter, comprised of a courtyard, a vast underground exhibition gallery and a new entrance to the museum.

The project has redeveloped 2,200sq m of underused space, providing the V&A with an additional 6,400sq m across its densely occupied South Kensington site.

AL_A sought to reframe the relationship between the Exhibition Road street and the museum by “breaking down the barrier between the two” to create a democratic, accessible and public space.

Sir Aston Webb’s original stone-built ‘screens’ which separate the street from his V&A buildings have been opened up to reveal new views of the historic structures hidden behind; creating space for visitors to flow through the site and into the newly-landscaped Sackler Courtyard. Described as “the world’s first porcelain public courtyard,” this is covered with 11,000 hand-crafted porcelain tiles made in the Netherlands.

“We have created a less formal, more public place that is as much of the street as it is of the museum,” said Levete. “It will attract and welcome in new audiences, making ideas of accessibility and democracy very explicit. This Quarter reimagines the museum as an urban project. The new courtyard creates an exceptional place for London – a destination for installations, events and, above all, for appropriation by the public.”

Below the courtyard is the 1,100sq m underground Sainsbury Gallery: a hyper-flexible column-free exhibition space purpose-built to house world-leading temporary exhibitions. An oculus brings moments of daylight into the gallery, while a dramatic ceiling is formed by the building’s 256-tonne steel structure – including fourteen triangular-section trusses that span 38m uninterrupted.

The final element of the renovation and extension was The Blavatnik Hall: a new entrance into the V&A that takes visitors through the existing buildings of the historic Western Range. Three bays of Webb’s original buildings have been cut to create the doorways for the new entrance, “exposing the elegant profile of the stonework and becoming an eloquent example of the power of revealing more by subtraction than by addition.”

The V&A houses many of the UK’s national collections, and explores cultural areas including architecture, furniture, fashion, photography, theatre and art.

“Our design was born from a deep engagement with the heritage, architecture and collections of the V&A,” said Levete. “An understanding of the mission of the museum and its collection led to our ambition of ‘making visible the invisible’ played out in the design through large moves and small details alike.

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: WTS International, Inc.
WTS International’s internal design team collaborates with the client’s design firm to focus on creative aesthetics and functional considerations that impact profitability for spas, fitness centres, and leisure facilities of all types.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Spa concept: Explore the Icelandic spa retreat inspired by surrealist folk tales
"We want to create the illusion that guests are entering another world when they arrive at the resort"

An Icelandic spa retreat inspired by surrealist folk tales

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The Yongsan park site is bigger than Central Park
Adriaan Geuze
"The profile of landscape architecture has been raised by international cities competing with one another"

How the West 8 founder is using the healing power of nature on a Korean site with a turbulent history

Tom Emerson collaborated with students from ETH Zurich to build the Pavilion of Reflections
"You could have cultural events and museums that go from city to city. It’s a new way of thinking"

Rising sea levels and a shortage of land are leading to increased interest in floating buildings. We take a look at some fascinating projects

Work is due to start on the Hotel Valle Sagrado in Cuzco, Peru
Schreibeis Smith set up Vera Iconica Architecture in 2010
"Wellness is essentially an insurance policy to promote physical and mental long term health"

Raising the profile of wellness architecture

features
Alison Brooks
"The profession is changing"

We need to help the public understand that architects are on their side, argues The Smile designer

V Starr Interiors, Venus Williams’ practice, designed a tennis lounge for the club and one of the hotel’s suites
DMAC’s Dwayne MacEwen
"The hotel concept came late in the game, but it was an inspired idea"

The newly renovated Chicago Midtown Athletic Club features a boutique hotel, a pool-come-ice rink and spaces designed by Venus Williams

The Vault Door leads to The Ned’s members’ club, housed in the former bank strongroom
Lund has worked as a designer for Soho House since 2014. She co-led the design of The Ned
"My favourite part of the building is the original bank vault, in the belly of the building. It once stored gold bullion deposits of £335m"

On the challenges of creating The Ned

cladkit product news
Dornbracht debuts Rainmoon wellness shower concept at  Salone del Mobile
Rainmoon is a multi-sensory wellness experience designed to revitalise and reinvigorate the user
Lauren Heath-Jones
Dornbracht, a German-based luxury bathroom specialist, has launched an innovative new shower experience, Rainmoon. Slated as the next generation of ...
FAÇADE2017 winners 'diverse and remarkable', says SFE board member
Ramboll was awarded for the Blavatnik Building, Switchouse Extension of the Tate Moder
Lauren Heath-Jones
A trio of British leisure facilities have been honoured in the Façade2017 awards. Established in 2013 by the Society of ...
Hotel Crescent Court opens new spa following multi-million-dollar renovation
Hotel Crescent Court has reopened its spa after a multi-million dollar refurbishment
Lauren Heath-Jones
Hotel Crescent Court, a luxury hotel in Dallas, Texas, has reopened its spa and fitness centre after completing a multi-million-dollar ...
cladkit product news
London's new pollution-eating living wall has air purifying power of 275 trees
CityTree is a living wall that reduces particulate matter and nitrogen dioxide in the air by 30 per cent
Lauren Heath-Jones
The Crown Estate, a London-based commercial real estate company, has partnered with Westminster City Council and cleantech specialist Evergen Systems ...
Kvorning wins contest to design aquaculture exhibit at Norway's Coastal Museum
The exhibition explores the history of Norway's fish-farming industry dating back to 1970
Lauren Heath-Jones
Copenhagen-based design studio Kvorning Design and Norwegian advertising agency Vindfang have won a competition, organised by Museums in Sør Trøndelag ...
Ben van Berkel launches UNSense startup to boost health and wellbeing in built environments
Kim Megson
Dutch architect Ben van Berkel and his design firm UNStudio have launched a tech startup to “improve the health and ...
cladkit product news
Empex Watertoys partners with Singapore architecture firm on new splash park
Buds is a new splash park that caters to children aged 12 and under
Lauren Heath-Jones
Empex Watertoys has partnered with Singapore landscape architecture firm Playpoint Singapore Pte to create Buds, an exciting new splash park ...
AB Concept partners with House of Tai Ping for luxurious rug collection
The collection was inspired by the idea of looking down at the world from a great height
Lauren Heath-Jones
Design house AB Concept has partnered with bespoke rug specialist Tai Ping to create Nephele, an exclusive line of handcrafted ...