FaulknerBrowns create twisting 'Tardis-like' sports campus in The Hague's historic Zuiderpark

We were wowed by the material. As you walk around the building, the light constantly shifts, reflecting the sky and the trees. It changes as lighting conditions and cloud patterns alter throughout the day
– Russ Davenport, FaulknerBrowns

Architecture firm FaulknerBrowns have completed a dynamic €50m (US$61m, £44.4m) sports campus in The Hague’s historic Zuiderpark.

Open to amateur and elite athletes and community users, the 34,000sq m (366,000sq ft) facility includes a gymnastics hall, beach sports venue, 3,500 capacity arena and a multi-purpose sports hall, as well as a variety of sports science and education spaces, including a public library. Outside, there are a series of multi-use pitches, while an animated entrance courtyard acts as an extension to the park, which is listed as a national monument.

The building, called Sportcampus Zuiderpark, occupies a site that was once home to the stadium of Dutch football club Den Haag FC. That ground was demolished in 2007 when the team moved to the larger Kyocera Stadium, designed by Zwarts & Jansma Architects.

Backing for the new campus has come from the city municipality, the Hague University of Applied Sciences and the ROC Mondriaan vocational school – with the trio stating the need for the city to have a modern, well-equipped home to train and develop sporting talent.

FaulknerBrowns – who have designed large-scale facilities across the UK and Europe – overcame five other bids to win the project in an international design competition held in 2012.

“Back when we won the project, the Netherlands and the other Benelux countries were considering a bid for the 2028 Olympics and their plans were focused on health, wellbeing and youth,” FaulknerBrowns partner Russ Davenport told CLAD.

“The clients wanted to reflect that by building something much broader than just a facility for sport. They wanted to emphasise the importance of sport and exercise through learning and engagement. Our design had to support that kind of aspirational ethos.”

To achieve this, the team were tasked with capturing a sense of movement.

“Movement was a fundamental concept for the project, but it was a very difficult thing to create internally, because a lot of the volumes are square boxes,” said Davenport. “Externally, though, we felt that a curving form would fulfil that ambition.

“Conceptually, we came up with this idea of having a cluster of boxes that are tied together by a ribbon that twists and changes in height. At the rear, the high-sided elevation responds to the urban element of the site, while the lower front elevation responds at a human scale to the public parkland.

“We angled the façades in the vertical plane as well as the horizontal. It allows air in and out and provides sun shading to parts of the building, so it’s functional and not just decorative. It also has the effect of diminishing the size of the building in the park. Whenever you’re looking at it, the elevation is running away from you, so it never looks quite as big as it really is. It’s like the Tardis.”

According to Davenport, the brightly polished stainless steel façade was selected to create a sense of materiality and dynamism.

“We were wowed by the material. As you walk around the building, the light constantly shifts, reflecting the sky and the trees. It changes as lighting conditions and cloud patterns alter throughout the day.

“I’ve heard a few nicknames for it already – the UFO and the Pebble – but we’ve been amazed by the positive response. Usually, buildings of this type get a split reaction and we’ve not had any bad press whatsoever. No one has come out and said they don’t think it’s the right building, and for me, that speaks volumes.

It was really important for us to get the right feel and image for this site,” concludes Davenport. “That was our biggest challenge.”

In the spotlight

FaulknerBrowns on mixing sport and sustainability

“The municipality of The Hague has the ambition to be climate neutral by 2040. This informed the client’s desire for a sustainable campus.

“The building is designed to be as compact as possible whilst providing the necessary space for the range of sport and education facilities. This, combined with a well-insulated shell, minimises energy loss. The 20,000sq m (215,200sq ft) roof is covered with over 15,000 (161,400sq ft) of heat-regulating green sedum, as well as photovoltaic solar panels to generate energy for the building, and solar collectors to produce hot water for the showers.

“The energy generated by the roof is supplemented by a groundwater heating and cooling system which utilises two wells excavated to different depths. In the summer when there is a demand for cooling, groundwater is pumped from the shallower ‘cold’ water well and fed through a heat exchanger to provide cooling for the building. Due to this energy transfer the water returns warmed and is fed back into the deeper ‘warm’ water well. In the winter the system is reversed to provide heating for the building.”

FaulknerBrowns  The Hague  Sportscampus Zuiderpark  Den Haag FC  Russ Davenport  
Related stories

FaulknerBrowns-designed modular swimming complex given planning permission in Derby

Dramatic design unveiled for indoor Swindon ski centre inspired by railway heritage

FaulknerBrowns targets new standards for sustainability with Portsmouth sports complex

FaulknerBrowns reveal modular stacked design for Derby swimming complex

FaulknerBrowns to masterplan '21st century seaside destination' in Bangor

FEATURE: Sports – Sportcampus Zuiderpark

Architecture firm FaulknerBrowns have completed a dynamic €50m (US$61m, £44.4m) sports campus in The Hague’s historic Zuiderpark. Open to amateur and elite athletes and community users, the 34,000sq m (366,000sq ft) facility includes a gymnastics hall, beach sports venue, 3,500 capacity arena and a multi-purpose sports hall, as well as a variety of sports science and education spaces, including a public library. Outside, there are a series of multi-use pitches,
CLD,SAR,ARC,DES
Architecture firm FaulknerBrowns have completed a dynamic €50m (US$61m, £44.4m) sports campus in the Hague’s historic Zuiderpark / Scagliola Brakkee
More news
News stories: 1 - 30 of 6722     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6722     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
International Quarter London is one of the city’s largest new mixed use projects
Mary Bowman studied at the University of Virginia and the Architectural Association
"Marina One was quite special in the degree of integration between the landscaping and architecture "

The Gustafson Porter + Bowman partner on the landscape projects changing the face of our cities

White City House features an indoor lap pool in the House Gym as well as the rooftop pool
Linda Boronkay grew up in Budapest. Her father was an architect and her mother was an antiques dealer and collector
"Nick Jones and I are both passionate about design. When we see the same thing twice, it bores us. It’s risky but interesting creatively"

At the end of a very busy year for Soho House, the group’s design director talks us through her plans

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Ito’s proposal for Japan’s New National Stadium
Toyo Ito was born in Seoul in 1941. He studied architecture at the University of Tokyo
"I have one dream with my work. Architecture should equal nature"

The Pritzker Prize-winner talks about inspiration, battling bureaucracy and the Tokyo National Olympic Stadium saga with Kim Megson

features
"Now we’re talking about pedestrians as the most important members of the street community"

The new US neighbourhood designed to improve the health of its residents

Social spaces feature at Hotel Jen in Beijing, China, designed by Stickman Tribe
"Millennials are investing more in experiences versus physical things"

How millennial travellers are transforming hotel design

featured supplier
Featured Supplier: EXF supports Third Space to create London’s largest functional training space at The Yard
Bespoke fitness manufacturer EXF has extended its relationship with Third Space, by supplying the luxury fitness group with London’s largest functional training rig at its Canary Wharf club.
cladkit product news
Aotta launches sound panels made from hemp husks
The panels are designed to maintain 'healthy spaces' and consist of Hemp husks fashioned into a natural porous membrane that absorbs sound
Lauren Heath-Jones
Russian design studio Aotta has developed a range of eco-friendly, sound-absorbing panels made from the waste products of hemp seeds. ...
Artemide excites with latest lighting collection
Designer Alejandro Aravena created O to 'reconcile the needs of the natural and the urban environment'
Lauren Heath-Jones
Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog and de Meuron, Neri & Hu, MAD Architects and Elemental, the firm of Pritzker winner ...
Zaha Hadid Design partners with Royal Thai to create carpet collection celebrating Zaha Hadid's legacy
The carpets capture Hadid's notable use of layering and interweaving as well as her use of light and shadow
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with carpet manufacturer Royal Thai to create a new carpet collection inspired by the work ...
cladkit product news
EAS PREVIEW: Bright Buildings to exhibit BrightOpen designs
Bright Buildings will be showcasing its range of BrightOpen buildings
At this year’s Euro Attractions Show (EAS), design and architecture firm Bright Buildings will be exhibiting its range of BrightOpen ...
Tredje Natur launches Climate Tile to bring green spaces to urban settings
Tredje Natur has installed the pilot system of its Climate Tile system in the Nørrebro area of Copenhagen
Lauren Heath-Jones
Danish company Tredje Natur (Third Nature) has recently installed the pilot system of its innovative street paving system in the ...
John Pawson reimagines oil lantern for Wästberg
The Holocene No. 4 reflects Pawson's pared-back style and neutral palette
Lauren Heath-Jones
Swedish lighting company Wästberg has expanded its Holocene collection, with a new addition, Holocene No. 4, designed by acclaimed architect ...
cladkit product news
Dornbracht launches 'next generation' experience shower
Rainmoon is an innovative sensory shower experience designed for use in the home
Dornbracht is taking experience showers to the next level with its multi-sensory Rainmoon concept. “Rainmoon is a culmination of bliss ...
Bartok Design installs 'transformative' soaking tubs in SpaFusion at Pallazzo Varignana
Bartok Design creates traditional Japanese soaking tubs
Lauren Heath-Jones
Bartok Design, a Japan-based supplier of Ofuro (Japanese bathtubs), has completed a major installation at the newly opened SpaFusion at ...
Designworks launches new glow-in-the-dark tile collection
The tiles contain light-absorbing luminous pigments so they glow-in-the-dark
Lauren Heath-Jones
High-end tile supplier Designworks has created a range of illuminous mosaic tiles for commercial use. Designed to bring light into ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates