David Chipperfield's golden Nobel Center gets the green light from Stockholm City Council

by Kim Megson | 27 Apr 2016

Stockholm City Council has approved David Chipperfield’s controversial design for a permanent home and museum for the Nobel Foundation.

Under the proposals, a 25,000sq m (269,000sq ft) golden, cuboid facility will be constructed to house nearly all the foundation’s activities, including the Nobel prize ceremony, and to stimulate ideas and knowledge through a museum.

However, the new headquarters will be located in an inner-city Blasieholmen district surrounded by many of the Swedish capital’s oldest landmarks and museums. Two historic buildings potentially face demolition and local campaigners have lined up against the scheme.

But at a council ballot held on 25 April, the proposal passed with 54 votes for and 43 against.

Councillor Magnus Nilsson said: “I understand that it evokes much emotion and to build in the inner city is difficult, for the simple reason that we love our city. However, I think that this knowledge centre is something we should be proud of.”

Lars Heikensten, executive director of the Nobel Foundation, said: “We are pleased with this resounding yes from the political leaders in Stockholm. I am convinced that the building in itself and the activities that will take place there will be highly appreciated.”

Carl-Henrik Heldin, the foundation’s chair, added: “The public nature of the building – with its unique exhibitions, extensive activities for school children as well as meeting and lecture programmes – will be an asset for all of Stockholm and Sweden.

“Our ambition is to ensure that all children in Sweden will have an opportunity to visit the Nobel Center once during their schooling to learn about the 900 Nobel Laureates who have been rewarded over the years.”

However, a Preserve Blasieholmen Facebook group, which numbers 12,000 people campaigning to protect the historic building’s in the region, vowed to fight the development.

In a statement, they said: “The decision is disappointing but expected. However, the strength of the resistance gives us hope. Blasieholmen will be destroyed over our dead body.”

David Chipperfield and practice partner Christoph Felger were selected by a unanimous jury in April 2014 as the winners of the Nobel Center architectural competition.

Speaking about the design, Chipperfield has said: "It has a certain classical simplicity and solidity. It tries to find a balance between being solid on the one hand and transparent on the other."

The foundation’s aim is to begin construction in 2017, with completion about two years later. The budget for the project is Skr1.2bn (US$148m, €131m, £101m), mostly raised in private funding.

David Chipperfield  Nobel Center  Stockholm  Nobel Prize  architecture  Sweden 
Related stories

Sweden's proposed Nobel Centre comes up against opposition from local group

Stockholm City Council has approved David Chipperfield’s controversial design for a permanent home and museum for the Nobel Foundation. Under the proposals, a 25,000sq m (269,000sq ft) golden, cuboid facility will be constructed to house nearly all the foundation’s activities, including the Nobel prize ceremony, and to stimulate ideas and knowledge through a museum. However, the new headquarters will be located in an inner-city Blasieholmen district surrounded by many of
CLD,VAT,HAM,ARC,DES,DEV
Chipperfield's design won an architecture competition in 2014 / Nobel Center
More news
News stories: 1 - 30 of 6653     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6653     
 
 
 
company profile
Company profile: Polin Group
Market leader in design, manufacturing and installation of waterslides and water leisure developments.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Some of the first houses to be built in the third hamlet of Mado, which has an emphasis on health and wellness
"Residents share stories with me of how Serenbe has changed their lives for the better and they are healthier and happier - Steve Nygren"

The original wellness community at Serenbe is expanding, with a new hamlet dedicated to health. Jane Kitchen paid a visit

Euphoria Retreat
"Come to Euphoria Retreat if you’re looking for a full health-boost, you’ll leave feeling completely rejuvenated"

Wellbeing Escapes and Well Home have partnered to bring you this special offer for the Euphoria Retreat in Greece

Natural tones and materials were used throughout to create a calming atmosphere
"The key to a happy and successful society is a philosophy that places wellness at the heart of everything"

Calvin Tsao and brother Frederick are reviving the Chinese culture of physical and mental wellbeing with their Octave Living development company, as Christopher DeWolf discovers

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The Bacots moved to Serenbe in 2014, attracted by the sense of community
"We love being surrounded by people who teach us and make us better. Serenbe has also really enhanced our thinking about the value of nature and being outside on a daily basis"

Eliza Bacot and her husband Benton talk about living at Serenbe with their family

Architecture and mindfulness: Ben Channon
Ben Channon
"I hope architects gain a genuine understanding of how buildings and spaces affect our mental wellbeing and how their design can be tailored towards making people happier and healthier"

Ben Channon has written Happy by Design, a new book about how architecture affects our mental health. He explains how we can all be happier at home

features
"I firmly believe that homes are for children as much as they are for adults"

Alex Michaelis and his partner have seven children. He designed their home to be full of fun

Vastu points to bedrooms which are designed using a brown colour palette
"Vastu can be dated back to at least the 6th century and is deeply rooted in the physical and spiritual fabric of Hindu society"

Chris Godfrey of global architecture practice Hirsch Bedner, on bringing a spiritual dimension to residential architecture in India

Cacao House at the Green Village, Bali.
"We want people to feel there’s hope and possibility and magic in the world"

John and Elora Hardy live a wildlife in the jungles of Bali. Magali Robathan finds out more about their work

cladkit product news
Zaha Hadid Design partners with Royal Thai to create carpet collection celebrating Zaha Hadid's legacy
The carpets capture Hadid's notable use of layering and interweaving as well as her use of light and shadow
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with carpet manufacturer Royal Thai to create a new carpet collection inspired by the work ...
Aotta launches sound panels made from hemp husks
The panels are designed to maintain 'healthy spaces' and consist of Hemp husks fashioned into a natural porous membrane that absorbs sound
Lauren Heath-Jones
Russian design studio Aotta has developed a range of eco-friendly, sound-absorbing panels made from the waste products of hemp seeds. ...
Tredje Natur launches Climate Tile to bring green spaces to urban settings
Tredje Natur has installed the pilot system of its Climate Tile system in the Nørrebro area of Copenhagen
Lauren Heath-Jones
Danish company Tredje Natur (Third Nature) has recently installed the pilot system of its innovative street paving system in the ...
cladkit product news
EAS PREVIEW: Bright Buildings to exhibit BrightOpen designs
Bright Buildings will be showcasing its range of BrightOpen buildings
At this year’s Euro Attractions Show (EAS), design and architecture firm Bright Buildings will be exhibiting its range of BrightOpen ...
John Pawson reimagines oil lantern for Wästberg
The Holocene No. 4 reflects Pawson's pared-back style and neutral palette
Lauren Heath-Jones
Swedish lighting company Wästberg has expanded its Holocene collection, with a new addition, Holocene No. 4, designed by acclaimed architect ...
Artemide excites with latest lighting collection
Designer Alejandro Aravena created O to 'reconcile the needs of the natural and the urban environment'
Lauren Heath-Jones
Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog and de Meuron, Neri & Hu, MAD Architects and Elemental, the firm of Pritzker winner ...
cladkit product news
Bartok Design installs 'transformative' soaking tubs in SpaFusion at Pallazzo Varignana
Bartok Design creates traditional Japanese soaking tubs
Lauren Heath-Jones
Bartok Design, a Japan-based supplier of Ofuro (Japanese bathtubs), has completed a major installation at the newly opened SpaFusion at ...
Designworks launches new glow-in-the-dark tile collection
The tiles contain light-absorbing luminous pigments so they glow-in-the-dark
Lauren Heath-Jones
High-end tile supplier Designworks has created a range of illuminous mosaic tiles for commercial use. Designed to bring light into ...
Dornbracht launches 'next generation' experience shower
Rainmoon is an innovative sensory shower experience designed for use in the home
Dornbracht is taking experience showers to the next level with its multi-sensory Rainmoon concept. “Rainmoon is a culmination of bliss ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates